Gündem

Ankara'da yasak yokmuş

Başkentte yapılan çoğu eyleme polis müdahale ediyor

01 Mart 2019 10:29

Ankara’da yasak yokmuş

Ankara Valiliği, ihraç edilen kamu görevlileri başta olmak üzere hemen hemen tüm basın açıklamalarının polis müdahalesiyle engellendiği başkentte toplantı ve gösteri ile basın açıklaması yapılması konusunda genel bir yasak kararının bulunmadığını bildirdi.

Ankara’da 15 Temmuz’un ardından valilik bir dizi karar aldı. Valilik, özellikle kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile ihraç edilen kamu görevlilerinin basın açıklaması yaptığı Yüksel Caddesi’nde bu tip eylemler yapılmasını yasaklayan, bu yasak kapsamına daha sonra Kızılay ve çevresini, park ve bahçeleri dahil etti. Valilik, LGBT başlıklı film gösterimi, söyleşi, kapalı alan toplantısı dahil tüm eylemler için de ayrı bir yasaklama kararı aldı.

Baro sordu

Özellikle basın açıklamalarına yönelik müdahaleler tartışma konusu oldu. Son olarak KHK’lılara destek için basın açıklaması yapmak isteyen öğrenciye yönelik gözaltı sırasında yapılan müdahale büyük tepki çekti. İçişleri Bakanlığı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü ise cinsel saldırı iddialarına karşılık polisi savundu. Benzer biçimde basın açıklaması yapmak isteyen grupların eylemleri de hep müdahaleyle sonuçlandı.

Ankara Barosu, bu tartışmaları da dikkate alarak, Ankara Valiliği’ne, toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması yapılmasına yönelik bir yasaklama kararı olup olmadığını sordu. Varsa, kararın bir örneğini talep etti.

“Genel” vurgusu

Valilikten gelen yanıtta, talep edilen hususların incelendiği, “genel bir yasaklama” kararı bulunmadığı bildirildi. Yanıtta, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu uyarınca yapılan bildirimlerin, bu kanun ve ilgili yönetmelik çerçevesinde değerlendirildiği kaydedildi.

Yanıtta, “genel bir yasaklama” kararının olmadığının bildirilmesi de soru işareti yarattı. Önceki alınan kararlar kent merkezindeki bazı alanlarla sınırlıydı. “Genel” ifadesinin bu yüzden kullanılmış olabileceği yorumlandı. Ancak hukukçular, verilen yanıtın yasaklama olmadığının beyanı şeklinde kabul edilmesi gerektiğine işaret etti.