Politika

Ankara: AB’nin vize şantajı sonuç vermez, diyalogla çözülmeli

03 Haziran 2023 08:10

Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında son dönemde artarak süren vize krizine ilişkin olarak, iktidarın "AB'nin vize şantajı sonuç vermez" düşüncesinde olduğunu ve bu konuda "önemli atılımlar" yapılacağını yazdı. 

Çekirge, bugünkü yazısında, "AB’nin karar verici ülkeleri Türkiye’ye vize üzerinden iki mesaj veriyorlar. 1- Terörle mücadele yasasını esnet. 2- Göçmenler konusunda bizim dediğimiz çizgiye gel. Türkiye’ye bir siyasi dayatmadır bu. Bir nevi şantajdır" düşüncesini dile getirdi. 

Çekirge, Ankara'nın “Türkiye, çevresi terörle örülü bir coğrafyadadır. İşte Suriye, işte Irak... Afganistan hattı. İçeriden ve dışarıdan örgütlenen bu teröre karşı Türkiye kendi önlemlerini almak zorundadır. Bu bir bağımsızlık ve beka meselesidir. Dışarıdan gelen suni dayatmalara geçit vermeyiz. Sorun iki tarafın da menfaatlerini dikkate alarak karşılıklı diyalogla çözülmeli..." diye düşündüğünü aktardı. 

Çekirge, yazısına şöyle devam etti:

"Yeni hükümetin kurulmasından sonra Türkiye’nin bu meselenin çözümü için başlatılacak diyaloğa hazır olduğunu da öğrendim. Türkiye bu konuda önemli atılımlar yapacak.

Nitekim 2016’da “oyunu değiştiren” ve AB merkezlerini şaşırtan kararlar almıştı. Ama elbette kendi egemenlik haklarını ön planda tutarak.

Yani AB’den gelen bu “vize şantajı” Türkiye’nin kararlılığını değiştirmez. Tam tersine AB’nin Türkiye gibi bir ülkeyle her zaman yakın ilişki içinde olması gerektiği düşünülürse... Bu sorunun “diyalog” yoluyla çözülmesi en doğru adımdır." 

TIKLAYIN - AB Türkiye Delegasyonu Başkanı: Türk vatandaşlarına vize verilmemesi gibi bir politika yok, retler dünya ortalamasının altında

TIKLAYIN Schengen vizesi başvurularına ret oranı yüzde 50’ye yükseldi

TIKLAYIN AB’ye yeni aday olan ülkelerin vizesiz girdiği Avrupa ülkeleri Türkler için hayal oluyor; vize başvurularına rekor düzeyde ret yanıtı veriliyor, Türk vatandaşlarına ‘gizli yaptırım’ uygulanıyor!

TIKLAYIN  Mehmet Y. Yılmaz yazdı: Çığırından çıkan vize retleri: Batı'nın "ortak nefret objesi" mi olduk?

TIKLAYIN Tuğrul Eryılmaz yazdı: Bol TV dizisi, bol Mülkiye, bol hainlik ve Almanya'nın akıl almaz vize retleri!

TIKLAYIN Volkan Konak'a Almanya'dan iki kez ret: Ne olduğu belirsiz kişilere vatandaşlık veriliyor, artık Avrupa'ya bile vize alamıyoruz

TIKLAYIN Onur Akın da ilk defa vize alamadığını duyurdu: Ülkem adına utanç duyuyorum!