Gündem

Anayasa Profesörü Kaboğlu'ndan CHP kampında 'vesayet sistemi' uyarısı

23 Kasım 2019 11:53

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, Külliye'de kurulan Yerel Yönetim Politikaları Kurulu’nun yerel yönetimleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağladığını, ancak anayasal olarak yerel yönetimlerin İçişleri Bakanlığı’na bağlı olduğuna dikkat çekti. Kaboğlu, yerel yönetimlerin yetkisine giren imara ilişkin düzenleme yetkisinin yasayla bakanlığa verilmesinin yeni bir vesayet sistemi oluşturacağını belirterek “Bu ve benzeri yasalar ile Cumhurbaşkanı partisine mensup olmayan bölgelerde alan idareleri yöntemiyle yerel yönetimlere müdahalede bulunabilecek” uyarısında bulundu.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, CHP’nin İzmir’de devam eden Belediye Başkanları Kampı’nda bir süredir iktidar tarafından da gündeme getirilen yerel yönetim yasasına ilişkin tartışmalar değerlendirildi. Toplantının basına kapalı kısmında yerel yönetimlerden sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu tarafından hazırlanan “Yerel yönetimlerdeki kazanımlar, hukuki sorunlar ve çözüm önerileri” başlıklı rapor belediye başkanlarına sunuldu. 

Sunumu yapan Kaboğlu, yerel yönetimler konusunda Anayasa'da yer alan maddelere atıfta bulunarak, “İktisadi alanda yurttaşı önceleyen Anayasa hükümleri, belediyelerin, yurttaşların günlük yaşamlarını kolaylaştırabilecek icraatları açısından ön açıcıdır” değerlendirmesini yaptı.