Gündem

Almanya'dan Türkiye'ye 'işkence' tepkisi

Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel, Türkiye'deki tutukluluğu sırasında işkence gördüğünü ifade etmişti

12 Mayıs 2019 07:38

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in Türkiye’deki tutukluluğu sırasında işkenceye maruz kaldığı yönündeki ifadeleriyle ilgili Ankara’yı uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı. 

Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Alman Haber Ajansı’na (DPA) yaptığı açıklamada, “Her türlü işkence ve kötü muameleyi kınıyoruz. Bu tür muameleler hukuk dışıdır” ifadelerine yer verdi. Deniz Yücel’in cuma günü Berlin Tiergarten Asliye Mahkemesi’nde verdiği ifadesindeki işkence iddialarına doğrudan değinmeyen sözcü, Türk hükümetini uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülüklerini hassasiyetle yerine getirmeye çağırdı. Dışişleri Bakanlığı olarak tutukluluğu sırasında Deniz Yücel’e konsolosluk tarafından erişimin sağlanması, adil tutukluluk koşullarının temin edilmesi, hukuk devleti kurallarına göre yargılanması ve serbest bırakılması için yoğun girişimlerde bulunduklarını kaydeden sözcü, Türkiye’nin işkence ve kötü muameleyi önlemeye yönelik uluslararası anlaşmalarda imzasının bulunduğunu hatırlattı.

Cem Özdemir: Sorumlular hesap vermeli 

 
Yeşiller milletvekili Cem Özdemir ise Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada “Deniz Yücel’in iddiaları vahim ve bunun arkasından ‘böyle devam’ sonucu gelemez” dedi. Özdemir “Şimdi sorumluların isimleri soruşturmalıdır ve Almanya’ya giriş yapmaları halinde burada yargıya hesap vermeleri için gözaltına alınmaları sağlanmalıdır” diye konuştu.