Gündem
BBC Türkçe

Alman Bakan: Basın özgürlüğüne saygı duyulmalı

Alman Adalet Bakanı Heiko Maas, Die Welt'in Türkiye Muhabiri Deniz Yücel'in tutuklanmasının "tamamen orantısız" olduğunu söyledi ve referandum kampanyası için Almanya'ya gideceği söylenen Cumhurbaşkanı Erdoğan için "Almanya'yı ziyaret edecek siyasetçiler,

28 Şubat 2017 22:33

Alman Adalet Bakanı Heiko Maas, Die Welt Gazetesi Türkiye Muhabiri Deniz Yücel'in tutukmlanmasını eleştirdi ve Almanya'yı ziyaret etmek isteyen siyasetçilerin basın özgürlüğüne saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

Maas, Deniz Yücel'in tutuklanmasının "tamamen orantısız" bir adım olduğunu savundu ve temel Avrupa değerlerine bağlı kalmadığı takdirde, Ankara'nın AB'ye tam üye olma ihtimalinin imkansızlaşacağını belirtti.

Maas'ın yaptığı yazılı açıklamada, "Türk siyasetçilerin Almanya ziyaretine gelince; burada ifade özgürlüğünden istifade etmek isteyenlerin, kendi ülkelerinde hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğünü korumaları gerektiği açıktır" dedi.

Bild gazetesi geçen hafta üst düzey bir diplomata dayandırdığı haberinde, Erdoğan'ın 16 Nisan'daki referandum için başlattığı kampanya kapsamında Almanya'ya gideceğini duyurmuştu.

Alman Dışişleri Bakanlığı ise Erdoğan'ın ziyareti konusunda henüz kendilerine bir bildirimde bulunulmadığını belirtmişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de , Deniz Yücel'in tutuklanmasını eleştirerek, cezanın üzücü ve orantısız olduğunu söyledi.

14 Şubat'ta gözaltına alınan Yücel, "örgüt propagandası ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasıyla dün akşam tutuklanmıştı.

Açıklamada Merkel, "Almanya hükümeti Yücel davasında Türk yargısından, tüm demokratik ülkelerin en yüksek değerlerinden olması gereken basın özgürlüğünü dikkate almasını bekliyor. Yücel'in adil ve hukuka uygun bir muamele görmesi için ısrarımızı sürdüreceğiz ve umuyoruz ki Yücel en yakın zamanda özgürlüğüne kavuşacaktır" dedi.

Die Welt muhabirinin tutuklanmasına Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de tepki gösterdi.

Merkel'den daha sert bir dil kullanan Gabriel cezanın 'iki ülkenin basın ve düşünce özgürlüğü konularına ne kadar farklı yaklaştığınının bariz bir örneği' olduğunu belirtti.

Gözaltına alındıktan iki hafta sonra dün İstanbul Adliyesi'ne getirilen Deniz Yücel, savcılıktaki sorgusunun ardından tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edilmişti.

Yücel'in Enerji Bakanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın hacklenen e-postalarına yönelik haberleri nedeniyle "Terör örgütüne üye olmak, kişisel verileri kötüye kullanmak ve terör propagandası" yaptığı da öne sürülüyor.

Aynı soruşturma kapsamında gazeteciler Tunca Öğreten, Ömer Çelik ve Mahir Kanaat da tutuklanmıştı.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir