Ekonomi

Albayrak: İlk çeyrekte daha iyi bir büyüme göreceğiz

"İstihdam martta şubattan daha iyi"

19 Mart 2019 13:24

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin 2019'un ilk çeyreğinde daha iyi bir büyüme göreceğini söyledi. Albayrak, hücre evinde basıldığı iddia edilen bir kişinin piyasaya "THY batıyor" mesajları attığına dair paylaşımda bulundu.

Trabzon'daki "Adım Adım Ekonomi" programında konuşan Albayrak'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Türkiye olarak türlü türlü zorluklarla mücadele ettik.

Şubat ocaktan 5-6-7 puan daha yukarıda. Mart, ilk 15 gün rakamlarına baktık, seçime rağmen mart şubattan daha iyi. Bu da öncü göstergelerle birlikte gösteriyor ki bize, 2019'un ilk çeyreği çok daha iyi bir büyüme rakamı geliyor. Şubat sonu yıllıklandırılmış cari açık 17 milyar dolar olur. 

İhracat ve turizmde göstergeler çok olumlu. Yaz aylarında turizm ve tarımın etkisiyle ticari fazla sürecine gireceğiz.

Ekim-kasım ve aralık aylarında yaşanan daralmaya karşın atılan adımlarla yeniden likidete sağlandı.

Kredi büyümesinde toparlanma başladı. 

Köklü ve kalıcı dönüşüm için şu an ilk adımları atıyoruz.

Şubatta kredi tarafındaki artış 43.5 milyar TL civarında.

En kısa sürede faizleri ve enflasyonu tek haneli seviyeye indireceğiz.

Geçenlerde THY batıyor diye mesaj atmışlar. Ya şunu bir araştırın bakalım dedim, Facebook'tan şuradan buradan. Hemen savcılarımızla irtibata geçtik, kaynağına baktık ki enterasan bir hücre evinde birisi gözaltına alındı. Bir baktık yurt içi yurt dışı ilişkileri... İşin komik tarafı, bu mesajı attıktan sonra THY tarihin en büyük kârıyla dünyaya manşet oldu. Kimler söylüyor bunları, söyleyeyim mi? Bakın 2 kesim söylüyor. Bir malum siyasi motivasyonla kötücül bir söylemle seçime gitmeye çalışan var, ikincisi ağustos-ekim-eylül aylarında bol bol döviz alıp 10-15'e satmaya çalışanlar. Bunlar kara kara düşünüyor, şöyle bir kriz çıksa da dolar satsak diyorlar. Çok beklersiniz.

Atılan adımlarla birlikte açıklanacak istihdam rakamlarında iyileşme göreceğiz. İstihdam martta şubattan daha iyi. Hele nisan haziranda çok daha güçlü bir istihdam rakamına doğru ilerliyoruz.

TIKLAYIN - Aralık 2018 döneminde işsizlik oranı 3.1 puan artış ile 13.5 oldu

Birilerinin son 5 yıldır tüm bu operasyonlara rağmen teker teker dominonun taşlarının yıkıldığı iklimde hayretle Türkiye'yi izliyor. Vuruyoruz tekrar kalkıyor. Daha güçlü kalkıyor. (Donald Trump'ın) Bir ağustostaki tweete bakın bir de ocaktaki tweete bakın. Bir de boş konuşanlara bakın.

Türkiye artık yalan ve istismar siyasetini tarihe karıştırmak zorunda.