Gündem

AKP ve MHP'den önergelere ret kararları

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na Ankara Çubuk’taki linç girişimi hakkında verilen önerge de "ret" oyu aldı

08 Temmuz 2019 07:14

TBMM’de, CHP, İyi Parti ve HDP’nin Türkiye’de kritik konulara ilişkin araştırma komisyonu kurulmasına yönelik önergeleri, AKP ve MHP’nin oylarıyla reddediliyor. Reddilen önergeler arasında TRT Kurdi kanalında Abdullah Öcalan’ın kardeşi Osman Öcalan ile yapılan röportajla ilgili araştırma önergesi de bulunuyor. Çorlu’da yaşanan tren kazasının ve Rabia Naz’ın ölümünün araştırılmasına yönelik komisyon kurulması önergesi ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na Ankara Çubuk’taki linç girişimi gibi önergeler de Meclis’te “ret” oyu alan önergeler oldu.

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre MHP’nin önergelerin çoğuna “ret” kararı vermesinin nedeni, “HDP ve İYİ Parti gibi partilerin yanında yer almamak” olarak açıklanıyor. AKP grubunun da bu konuda “MHP ile aynı düşüncede olduğu” belirtiliyor. Ancak her iki parti de HDP’nin çekimser kaldığı ya da ret oyu verdiği önergelerde HDP’yle yan yana gelmekten çekinmiyor. Kamuoyunda çokça tartışılan ve Meclis’te reddedilen araştırma önergelerinden dikkati çekenler şöyle:

Öğrenciler bekledi ama ret

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, önceki gün, TBMM Genel Kurulu’nda üniversiteden yeni mezun öğrencilerin “en birincil sorunları arasında bulunan” Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) olan kredi borçlarının ödenmesinin kolaylaştırılması için araştırma önergesi verdi. Ancak bu önerge de AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

Çorlu’daki tren kazası

Çorlu’da, 2018 yılının temmuz ayında gerçekleşen ve 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasına ilişkin davanın ilk duruşması iki gün önce Çorlu Adalet Sarayı’nda, 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanmış ve mahkeme heyeti davadan çekilmişti. Kazada yakınlarını kaybeden acılı ailelerin yakınlarının mahkeme salonuna alınmaması da ailelerin mahkeme önündeki acılı bekleyişi de yürekleri burkmuştu. Davadan önce aileler, Çorlu Adliyesi önünde başlattıkları “Adalet Nöbeti”ni, Ankara’ya, Anayasa Mahkemesi’ne taşımış, ancak Ankara’da da polisin sert müdahelesiyle karşı karşıya kalmıştı. O gün, CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, TBMM’ye, konuyla ilgili araştırma komisyonu kurulması amacıyla önerge verdi. Bu önerge, AKP’nin oylarıyla reddedildi. Meclis’e daha önce de aynı konu ile ilgili muhalefet partileri pek çok kez önerge verdi, ancak bu önergeler de AKP’nin “ret” oyu nedeniyle kabul görmedi.

Rabia Naz Vatan önergesi 

Giresun’un Eynesil ilçesinde, evinin önünde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın ölümünün araştırılması ile ilgili geçen aylarda HDP, Meclis’e önerge verdi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün de “takipçisi olacağını” açıkladığı dava henüz sonuçlanmamışken, HDP olayın Meclis’te de araştırılmasını istedi. Ancak HDP’nin önergesi, AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

'FETÖ'nün siyasi ayağı 

15 Temmuz darbe girişimin ardından TBMM’de “15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu” kuruldu. Komisyonda pek çok önemli isim dinlendi. Ancak daha sonra Türkiye, 16 Nisan 2017’de anayasa referandumuna gitti ve anayasa değişti. Anayasa değişikliğiyle birlikte “parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”ne geçildi. Komisyonun raporu da Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmedi. Sonrasında partiler, “FETÖ’nün siyasi ayağının araştırılmasına yönelik komisyon kurulması” yönünde pek çok kez Meclis’e önerge verdi. Ancak bu önergeler de AKP’nin oylarıyla reddedildi.

EYT

Meclis’te AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedilen ve kamuoyunda çokça tartışılan bir başka önerge de İYİ Parti’nin emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili önergesi oldu. 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri öncesinde her siyasi partinin emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili seçim vaadi bulunuyordu. İYİ Parti, EYT’liler ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi, ancak komisyonun kurulması istemi reddedildi.

Lince de ret

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şehit er Yener Kırıkçı’nın 21 Nisan’da Ankara’nın Çubuk ilçesindeki cenazesinde linç girişimi ile karşı karşıya kalmıştı. CHP, “Kılıçdaroğlu’na yönelik linç girişiminin tüm yönleriyle aydınlatılabilmesi, güvenlik açığı ve istihbarat zafiyetinin nedenleri ile sorumlularının tespit edilebilmesi” amacıyla Meclis araştırması açılmasını istemişti. Ancak bu önerge de AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedilen önergeler arasında yer aldı.