Gündem

AKP'li Tuğrul Türkeş'in imzası MHP'de rahatsızlık mı yarattı; o teklif torba kanundan çıkarıldı

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin adının Türkeş olarak değiştirilmesiyle teklifi torba kanundan çıkarıldı

19 Şubat 2019 12:01

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin adının Alparslan Türkeş olarak değiştirilmesiyle ilgili teklif torba kanundan çıkarıldı. AKP değişikliği ayrı bir yasa teklifi olarak sundu. Teklifin torba kanundan çıkarılmasının nedeninin AKP'li Tuğrul Türkeş'in imzasının MHP'lileri rahatsız etmesi olarak değerlendiriliyor.

Duvar'da yer alan habere göre Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin adının Alparslan Türkeş olarak değiştirilmesiyle ilgili teklif ekonomiyle ilgili torba kanundan çıkarılacak. Aynı konuda AKP Grup Başkanı Naci Bostancı imzasıyla Meclis’e ayrı bir yasa teklifi sunuldu.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu aralarında Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin adının Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi olarak değiştirilmesini öngören düzenlemenin de olduğu 18 maddelik teklifi görüşmeye başladı.

Komisyon toplantısının başında yükseköğretim alanıyla ilgili düzenlemenin Plan Bütçe Komisyonu’na getirilmesi eleştirildi. Bunun üzerine Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, Alparslan Türkeş Üniversitesi ile ilgili 3 maddenin önergeyle çekileceğini söyledi.

Bu arada söz konusu maddeler çekilmeden AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı tarafından Meclis Başkanlığına söz konusu isim değişikliği ile ilgili 5 maddelik yeni bir kanun teklifi verildiği açıklandı. Alparslan Türkeş Üniversitesi ile ilgili teklif Meclis Başkanlığınca Meclis Milli Eğitim Komisyonu’na sevk edilerek ayrı bir kanunla sunulup Meclis’ten çıkmış olacak.

İlk teklifte AKP'li Türkeş'in de imzası vardı

Alparslan Türkeş Üniversitesi ile ilgili 3 maddenin de yer aldığı ekonomiyle ilgili kanun teklifinde, çok sayıda AK Partili milletvekilinin yani sıra Alparslan Türkeş’in oğlu AK Parti Milletvekili Tuğrul Türkeş’in de imzası vardı. Tek başına bir kanun olarak Meclis’e sunulan yasa teklifinde ise Türkeş’in adı yer almadı. Teklif sadece Naci Bostancı imzasıyla verildi. Meclis kulislerinde ilk teklifte MHP’den ayrılarak AK Parti’ye katılan Tuğrul Türkeş’in imzasının bulunmasının MHP’de rahatsızlık yarattığı iddia edilmişti.