Gündem

AKP’li milletvekilinin evinde ölü bulunan Nadira Kadirova’nın avukatı görevinden istifa etti

"Nadira’nın ailesi ile farklı bakış açılarına sahip olmamız nedeniyle vekilliklerinden istifa etme gereği duyduk"

Nadira Kadirova

06 Ekim 2019 17:26

T24

AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın yaşadığı evde çalışan ve intihar ettiği iddia edilen Nadira Kadirova’nın ailesinin vekilliğini üstlenen Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Genel Başkanı avukat Müjde Tozbey Erden, görevinden istifa ettiğini duyurdu. Tozbey Erden, ‘Kadirova’nın ailesi ile farklı bakış açılarına sahip olmaları’ nedeniyle vekilliklerinden istifa ettiğini kaydetti.

Yazılı olarak yaptığı açıklamada avukat Tozbey Erden şu ifadeleri kullandı:

“Bildiğiniz üzere 23 Eylül tarihinde Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde intihar ettiği söylenen Nadira Kadirova’nın ailesinin vekilliğini Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği olarak üstlendik. Nadira’nın ailesinin tarafımıza ulaştığı 25 Eylül tarihinden bu yana da, avukatlıklarını yapmaya devam ettik. 

Bu süre zarfında boyun eğmeyerek, Nadira’nın şüpheli ölümünün aydınlatılması ve adaletin sağlanması için Nadira’nın arkadaşları, basından emekçi dostlarımız, meslektaşlarımız ve tüm kamuoyunun desteği ile soruşturmanın hızlıca kapatılmasını önleyip, Nadira’nın şüpheli ölümünün duyulması için mücadele ettik. 

Ancak gelinen bu aşamada Nadira’nın ailesi ile farklı bakış açılarına sahip olmamız nedeniyle vekilliklerinden istifa etme gereği duyduk. 

Bugünden sonra Nadira’nın ailesinin avukatı olarak değil, gericiliğe ve karanlığa kurban giden Nadira ve Nadira gibi kadınlar için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Ne olmuştu?

Özbek vatandaşı Nadira Kadirova, bakıcı olarak çalıştığı Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İstanbul milletvekili Şirin Ünal'ın Ankara'daki evinde, 23 Eylül akşamı yaşamını yitirdi. Ankara Emniyet Müdürlüğü, olayın 'silahla gerçekleştirilmiş bir intihar' olduğunu açıklasa da, Kadirova'nın yakın bir arkadaşı, olaydan önce genç kadının kendisine, milletvekili Ünal'ın tacizine uğradığını ve kendini öldürmeyi düşündüğünü söylediğini belirtti.

Ölüm ardından yürütülen soruşturma kapsamında yaşanan bazı gelişmeler kamuoyunun bir bölümü tarafından "şüphe uyandırıcı" bulunurken;  Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2 Ekim günü yayımladığı açıklamada soruşturma süreciyle ilgili detaylar paylaştı ve "soruşturmanın titizlikle" sürdürüldüğünü belirtti.

BirGün’den İsmail Arı’ya konuşan Kadirova’nın ağabeyi Muhammed Ali Kadirova, kardeşinin vücudunda darp izleri olduğunu ve otopside cenazesine zarar verildiğini iddia etti ve kardeşinin intihar etmediğini savunarak “Olay gecesi Şirin Ünal’ın beni araması üzerine evine gittiğimde polisler ve savcı oradaydı. Savcı, ‘Bakma kötü olursun’ dedi ve ısrarlarım sonucu bir polis memuruna ‘Cep telefonu ile çekilen fotoğrafları göster’ dedi. Fotoğraflarda kardeşimin yüzü kanlar içindeydi. Ardından Adli Tıp Kurumu’na gittiğimde yine izinle kardeşimi gördüm. Yüzünde bulunan kan izleri temizlenmişti” dedi.

Otopsi esnasında Kadirova’nın bedenine zarar verildiği iddialarına ilişkin adli tıp uzmanı Şebnem Korur Fincancı, “Otopsi işlemi fotoğraflar ve videolar ile kayıt altına alınır. Avukatlar talep ettiği takdirde bu görüntülere ulaşabilir. Otopside iç organlar çıkarılır, incelemeler yapılır ve karın boşluğuna yerleştirilir. Ayrıca otopsi işleminde çoklu örnekler ile çalışılır. Yani üst laboratuvara yeni bir inceleme talebinde bulunulabilir. Otopsi görüntüleri olmadan yorum yapmak çok sağlıklı olmaz ve yorum yapmak için ciddi bir inceleme gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Özbekistan Büyükelçiliği yetkililerinin cuma günü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gittiği ve bilgi aldığı öğrenildi. Büyükelçilik yetkilileri görüşmeyle alakalı ilerleyen günlerde açıklama yapabileceklerini ifade etti.