1 Ekim'de açılacak olan TBMM'nin yeni yasamı yılının ilk gündem maddesi Yargı Paketi olacak. Muhalefet partileri ile görüşmelerin devam edeceğini ve olumlu yaklaşım ile katkıların geldiğini söyleyen AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, MHP'nin önerisiyle hazırlanan infaz düzenlemesine ilişkin konuştu. Bu düzenlemenin siyasi pozisyonlara göre değerlendirilecek bir konu olmadığını ifade eden Bostancı, "Bu konu ile ilgili bir değerlendirme yapıyoruz. Daha önce MHP'nin bu konuya ilişkin bir teklifi vardı. Geçen yıl verilmişti. Ona da baktık 'neler getiriyor?' diye. O çerçevede bir taslak var elimizde. Bu konuyu en hızlı şekilde yapmaya çalışacağız" dedi.
Avukatlara yeşil pasaport
Naci Bostancı, Pazartesi günü Meclis'e sunulması beklenen ilk yargı paketinin detayları hakkında şu bilgileri verdi:
"Uzun tutukluluk sürelerine ilişkin bir düzenleme. Usul ekonomisi bakımından yargılamanın hızlı ve etkili olmasını sağlayıcı düzenlemeler. İstinaflara giden ve esasen Yargıtay'a gitmeyen 5 yılın altındaki cezalar için, bazı ceza başlıklarının Yargıtay’a giderek, yargıda yerleşmiş içtihatlar gözüyle bir daha bakılmasını temin etmek. Mesleğe giriş sınavlarına ilişkin, hukuk mensuplarına yönelik olarak bir merkezi sınav düzenlemesi, ondan sonra avukat-hakim-savcı olmalarını temin etmek. Avukatlara yeşil pasaport verilmesi ve hukuki faaliyetlerini sürdürürken, kolaylıkla yurt dışı bağlantılarını kullanma imkanı getiriliyor, ilk paket bu çerçevede bir paket. Meclis açıldıktan sonraki hafta Genel Kurul’a gelir. Çünkü ilk hafta komisyonda görüşülecek. Ümit ediyorum hızlı bir şekilde yasalaşır."
"İnfaz' gibi meseleler beklenti doğuruyor"
Kamuoyunun beklediği 'infaz' düzenlemesinin ikinci pakette yer alacağını söyleyen Bostancı, şöyle konuştu:
"İnfaz düzenlemesi siyasi pozisyonlara göre değerlendirilecek bir konu değil. Bu konu ile ilgili bir değerlendirme yapıyoruz. Daha önce MHP'nin bu konuya ilişkin bir teklifi vardı. Geçen yıl verilmişti. Ona da baktık 'neler getiriyor?' diye. O çerçevede bir taslak var elimizde. Bunların yasalaşması için çok önemli hakkaniyete, adalete, vicdana, toplumsal teyide ihtiyaç duyan konularda herkesin desteğini aramak önemli. Çalışmalar tekamül ettiğinde, bunu da en hızlı şekilde yapmaya çalışacağız. O gün kamuoyunun önüne çıkarız ne yapacağımıza ilişkin. Bu günden bu konuyu konuşmak doğru değil. 'İnfaz' gibi meseleler beklenti doğuran konular. Konuşmaktan çok yapılması gereken işlerdir."
İnfaz düzenlemesini de ortak konsensüsle yapmak istediklerini kaydeden Bostancı, Meclis gündemine gelmeden detayları paylaşmayı çok doğru bulmadıklarını ifade etti.
Gündeme gelecek ilk konulardan biri de Gümrük Kanunu
Bostancı, yargı paketinin yanı sıra Meclis gündemine gelecek diğer konulara ilişkin de, "Gümrük Kanunu var. Gümrükteki bazı hukuki düzenlemeler içeren ve su ürünlerine yönelik bir çalışma var. Balıkçılık, avcılık çok önemli konular, uluslararası normlara uygun bir şekilde bu işlerin yürütülmesi çok önemli. Bir taraftan denizlerde balıkların tüketilmesinden, yanlış avcılıktan bahsediyoruz. Diğer taraftan amansız bir balık avcılığı devam ediyor. Bunu ayrıntılı bir şekilde düzenleyen ve paydaşların yaklaşımlarını da esas alan bir çalışma" dedi.
'Nöbetçi bakan' uygulaması uygulamaya alınıyor
Bostancı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili, "Halkın taleplerini en kolay şekilde ilettiği milletvekillerinin, yürütmenin temsilcilerine ulaşabilmelerini temin edecek tarzda bir yöntemi geliştirmek istiyoruz. Bakanların Meclis’e gelmeleri ve belli periyodlarla, milletvekillerinin çeşitli konularda taleplerini almaları biçiminde bir yöntem düşünüyoruz. Başka türlü kontaklar vardı onlar devam edecek. Dolayısıyla 'nöbetçi bakan' uygulaması bu dönem uygulanacak. Bu konuyla ilgili hazırlanan rapor Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyuna intikal edecektir" diye konuştu.