Gündem

Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında işçiler, kötü çalışma koşulları ve maaş sorunları nedeniyle iş bıraktı!

27 Şubat 2025 10:36

Güncelleme: 27 Şubat 2025 10:42

Mersin'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatında çalışan işçiler, kötü çalışma şartları ve maaş ödemelerinde yaşanan gecikmeler nedeniyle iş bıraktı. Rusya'nın Rosatom şirketi ile ortaklığını yürüten İçtaş bünyesindeki işçiler, denetimsizlik ve artan baskılar sebebiyle tepkilerini dile getirdi.

İnşaatta çalışan bir işçi, santral içerisindeki çalışma ortamını "cezaevi gibi" ifadeleriyle tarif etti. Ayrıca, işçilerin bir kısmının yemeklerden zehirlendiği, bazılarının ise işten çıkarıldıklarını çalışmaya geldiklerinde giriş kartlarının geçersiz olduğunu görerek öğrendikleri belirtildi. Yılbaşı itibarıyla üç binden fazla işçinin benzer durumlar yaşadığı ifade edildi.

Akkuyu Nükleer Santrali'nde işçi isyanı; yemekten kullanılmış prezervatif çıktı

Bir diğer işçi, şikâyetlerini yetkililere ilettiklerinde, şirketin küçülmeye gittiği ve Rus ortaktan ödenek alınamadığı gerekçeleriyle karşılaştıklarını aktardı. Cumhuriyet'in haberine göre, Türk işçilere karşı ayrımcılık yapıldığını ve saha polislerinin Rus ve Özbek işçilere göre daha toleranslı davrandığını, Türk işçilere ise 8 bin liraya varan cezalar uygulandığını dile getirdi.

Patronların Ensesindeyiz Mücadele ve Dayanışma Ağı avukatlarından Derya Demir, inşaatın başından itibaren yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekti. Demir, işçilerin telefonlarının zehirlenme, menenjit salgını ve iş kazaları haberleriyle sürekli çaldığını, maaşların aylarca ödenmediğini ve yasa dışı uygulamalarla işçilerin haklarının gasp edildiğini belirtti. Avukat, saha polisi uygulamasının yasal olmadığını ve patronların keyfi olarak maaş kesintisi yaptıklarını, bu kesintilerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetlenip denetlenmediğini sorguladı.