Dünya

"Aile fotoğrafı": Türkiye, NATO'ya katılımına karşı çıktığı İsveç ve Finlandiya'yla birlikte ittifakın geleneksel tatbikatında

08 Haziran 2022 13:22

T24 Dış Haberler

NATO'nun Baltık Denizi'nde her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği BALTOPS tatbikatı, NATO'ya başvuruda bulunan Finlandiya ve İsveç'in katılımıyla 5 Haziran'da başladı. Kuzey ülkelerinin NATO üyeliğine "topraklarındaki terör örgütü varlığı ve bu örgütlere sağladıkları mali-siyasi destek" nedeniyle destek vermeyen Türkiye de tatbikatta yer alıyor. 

STRIKFORNATO'nun resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımında tatbikat sırasında gemi ve uçakların formasyonda görüldüğü kare, "Aile fotoğrafı" yazısıyla paylaşıldı. 

Paylaşımdaki biz NATO'yuz ifadesinin altında tatbikata katılan üye ülkelerin yanı sıra İsveç ve Finlandiya'nın da bayrağı yer aldı. Paylaşımda, "Bu yüzden NATO dünyadaki en güçlük ittifak" yazıldı.

1971'den bu yana yapılan tatbikatların neredeyse tamamına Finlandiya ve İsveç katıldı. 

14 NATO üyesinin ve NATO partnerinin katılımıyla yapılan tatbikata bu sene 45 gemi, 75 hava aracı ve yaklaşık 7 bin personel katılıyor. 

Milli Savunma Bakanlığı'ndan salı günü yapılan Twitter paylaşımında da, "31’inci Taktik Hava Üssüne (Krzesiny-Poznan) intikal eden 5 adet F-16 uçağımız ile Polonya’da icra edilen RALY-22 (06-10 Haziran 2022) ve BALTOPS-22 (03-17 Haziran 2022) tatbikatlarına katılım sağlıyoruz" denildi.