Gündem

Ağır ceza mahkemesi Prof. Dr. Füsun Üstel'in açık cezaevine gönderilme kararını bozdu

İnfaz hakimliği, "Terör örgütü propagandası suçu işleyenler örgüt üyesi olarak değerlendirilemez" kararı almıştı

22 Mayıs 2019 13:53

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı akademisyen bildirisini imzaladığı gerekçesiyle aldığı 1 yıl 3 ay hapis cezasının infazı için 8 Mayıs’ta Eskişehir Kadın Kapalı Cezaevi’ne teslim olan Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel'le ilgili Eskişehir 1. İnfaz Hâkimliği'nin dün aldığı 'açık cezaevine sevk' kararı, savcılığın itirazı sonrası Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce bozuldu.

Mahkeme ret kararında 'terör örgütü propagandası yapmak' suçunun, 'terör suçu' olarak kabul edilmesi gerektiğini, infaz uygulamasının da bu yönde olduğunu belirtti. Kararda ayrıca, Eskişehir 1. İnfaz Hâkimliğinin dayanak gösterdiği Yargıtay ilamında terör örgütü propagandası yapmak suçunun, terör suçu olmadığı yönünde açık ve net bir değerlendirmesinin olmadığı vurgulandı. 

Eskişehir 1. İnfaz Hâkimliği Yargıtay'a atıfta bulunmuştu

Eskişehir 1. İnfaz Hâkimliği,  Yargıtay l. Ceza Dairesi’nin uyarınca 29 Nisan 2019’daki “Terör örgütü propagandası’ yapmaktan ceza alanların (TMK'nın 7/2 maddesi) örgüt üyesi olarak kabul edilmelerinin mümkün olmadığı ve haklarında açık ceza infaz kurumuna ayrılma ve denetimli serbestlik hükümleri uygulanırken örgüt mensubu gibi değerlendirilemeyeceği” yönündeki kararına atıfta bulunarak Üstel’in açık cezaevine sevk edilmesine hükmetmişti.