Dünya

Afganistan'da 1000'den fazla insanın öldüğü depremin ardından bölge halkı enkaz altında kayıpları arıyor

Afganistan’da depremden en ağır etkilenen bölgelere gıda, ilaç, battaniye gibi ihtiyaçlar çeşitli gruplarla götürülüyor

24 Haziran 2022 08:30

Afganistan’da meydana gelen, 1000’den fazla insanın ölümüne sebep olan 5.9’luk depremin ardından hâlâ kayıplar aranıyor. Yardım çalışmaları kapasite yetersizlikleri ya da yağış gibi nedenlerle eksik kalırken bölge halkı enkaza dönüşmüş evlerde çıplak elleriyle kayıpları arıyor. 

The Guardian’da yer alan habere göre, 5.9’luk depremden en ağır etkilenen Paktika viyaletinde köylüler bir zamanlar ev olan enkaz yığınlarının arasında yürüyerek kayıpları bulmaya çalışıyor.

Depremin ardından en az üç artçı da meydana geldiği, daha fazla evin zarar gördüğü belirtildi.

Yerel Afgan yardım girişimi Aseel’in lideri Ihsan Hassand “Durum korkunç. Çok sayıda ev tamamen yıkıldı. İnsanlar hayatlarının mahvolduğunu söylüyor. Bazı aileler sekiz üyelerini birden kaybetti” dedi.

Afganistan’da depremden en ağır etkilenen bölgelere gıda, ilaç, battaniye gibi ihtiyaçlar çeşitli gruplarla götürülüyor.

Afganistan’da yönetimi geçen yaz ele geçiren Taliban yönetimi, depremin ardından uluslararası yardımlar için çağrıda bulunmuştu. Öte yandan Taliban, Birleşmiş Milletler’e uluslararası arama kurtarma yardımı için resmi bir başvuruda bulunmadı.