Gündem

Adil Öksüz'ün 15 Temmuz gecesi telefonla görüştüğü ismin bakanlıkta müşavir olduğu ortaya çıktı

Recep Kaymakcan, Öksüz ile aynı fakültede görevliydi

11 Ağustos 2019 07:19

15 Temmuz darbe girişiminin önemli isimlerinden Adil Öksüz’ün gözaltındayken telefonla görüştüğü ve FETÖ soruşturmasında adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Prof. Dr. Recep Kaymakcan’ın Gençlik Spor Bakanlığı’ndaki müşavirlik görevini sürdürdüğü ve danışman unvanıyla devlet üniversitelerinde konferanslar verdiği iddia edildi. Kaymakcan’ın bazı AKP’li belediye başkanlarını makamında ziyaret ettiği ileri sürüldü. Konuya ilişkin T24'e yazılı bir açıklama gönderen Kaymakcan iddiaları reddetti.

Cumhuriyet'ten Seyhan Avşar'ın haberine göre, Prof. Kaymakcan, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde görev yapıyordu. 15 Temmuz'da gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan ve darbe girişiminin planlayıcısı olduğu iddia edilen Adil Öksüz de o dönem aynı fakültede görevliydi. 

AKP'den milletvekili aday adayıydı

Kaymakcan, FETÖ’nün 2012’de Arnavutluk’ta bulunan Beder Üniversitesi’nde düzenlediği “Beşeri Bilimlerde Manevi Arayışlar” isimli konferansa Öksüz ile katılmıştı. Bu konferansa katılan isimler zaman içinde kamuda veya akademide terfi üstüne terfi alarak hızla yükseldi. Bunların arasında Bingöl Üniversitesi’nden Prof. Dr. R. Kaymakcan da konferanstan tam bir yıl sonra dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç tarafından Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğü’ne getirildi. Kaymakcan, 2015 seçimlerinde AKP’den milletvekili aday adaylığı gerekçesiyle istifa etmesine kadar bu görevde kaldı. Daha sonra müşavirlik görevini yürüten Kaymakcan’ın, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gözaltına alınan Adil Öksüz ile telefonla konuştuğu ortaya çıktı. Bu nedenle gözaltına alınan Kaymakcan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Tüm bu gelişmelere karşın FETÖ soruşturmasından adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Kaymakcan, Gençlik Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu döneminde de müşavirlik görevini sürdürdü. Kaymakcan’ın Bülent Ecevit Üniversitesi’nde düzenlenen 3. Uluslararası Değerler Eğitimi Kongresi’ne konuşmacı olarak katıldığı, bu konferansta “bakan danışmanı” olarak takdim edildiği öğrenildi. Kaymakcan’ın yurdun dört bir yanında konferasnlara katıldığı da öğrenildi. Öte yandan iddialara ilişkin arayarak not bıraktığımız Kaymakcan’ın Gençlik Spor Bakanlığı’ndaki basın danışmanı soruları yanıtsız bırakırken, bakanlığın özel kaleminden yapılan açıklamada ise Kaymakca’ın Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun önceki döneminde danışmanlığını yaptığı aktarıldı.

Konferansa katılanlar Arnavutluk’ta FETÖ’nün düzenlediği Beder Üniversitesi’ndeki konferansa katıldığı belirlenen 4 kişi hakkında soruşturmalar açıldı. Konferansın danışma kurulunda yer aldığı belirlenen Ali Seyyar, KHK ile Sakarya Üniversitesi’nden ihraç edildi, Adil Öksüz’ün arkadaşı olarak tanımlanan İsmail Acar 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası çarptırılırken, Serkan Bayraktaroğlu FETÖ üyeliğinden 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Adil Öksüz’ün gözaltında kendisini araması nedeniyle gözaltına alınan Recep Kaymakcan ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Prof. Kaymakcan'dan iddialara yalanlama

Prof. Dr. Recep Kaymakcan, konuya ilişkin T24'e yolladığı mailde iddiaları yalanladı. Beder Üniversitesi'nde ders vermediğini vurgulayan Kaymakcan, Adil Öksüz ile de görüşmediğini söyledi.  Kaymakcan'ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"T24 internet haber sitenizde 11 Ağustos 2019  tarihli  Cumhuriyet Gazetesine atıfta bulunarak yapmış olduğunuz aynı tarihli  “Adil Öksüz’le 15 Temmuz gecesi telefonda görüştüğü ismin bakanlıkta müşavir olduğu ortaya çıktı ” başlıklı haberde ismim geçmektedir. Bu haberde şahsımla ilgili olarak gerçeği yansıtmayan bilgiler üzerinden hareketle çıkarımda bulunularak kişilik haklarıma saldırı da bulunulmaktadır. Şahsımla ilgili yanlış bilgilere dayalı aşağıdaki hususların sorumlu yayıncılık anlayışı gereği acilen düzeltilmesini gerekmektedir..

1.  Haberde belirtilen 2012 yılında Arnavutlukta FETÖ’ye yakınlığı ile bilinen Beder Üniversitesi'nde düzenlenen  konferansa katıldığım bilgisi yanlıştır. Bu konferansa kesin olarak katılmadım ve hiçbir ilgim yoktur.

2. Haberde ayrıca firari FETÖ elebaşı Adil Öksüz’ün 15 Temmuz sonrası gözaltındayken benimle telefonla görüştüğü iddia edilmektedir. Bu bilgilerin gerçek olmadığını ve 15 Temmuz sonrası Adil Öksüz’le telefonla görüşmediğimi ve görüşülen kişinin ben olmadığımı açıkça ifade ederim.

3. Aynı haberinizde 2012 tarihli konferansa katılanların zaman içerisinde kamuda yükseltildiği ve bu çerçevede de benim Bingöl Üniversitesinden Prof. Dr.  olarak KYK genel müdürü olduğum iddia edilmektedir. Yukarıda da belirttiğim gibi 2012 tarihli Arnavutluk’taki konferansa katılmadım. Ayrıca Bingöl Üniversitesinde de hiçbir zaman öğretim elemanı olarak görev yapmadım."