Gündem

Adana'da Suriyelilere linç girişimi sonucu gözaltına alınan 38 kişi adliyeye sevk edildi

23 Eylül 2019 12:29

Adana'da bir çocuğun taciz edilmesi üzerine Suriyeli mültecilere linç girişimine dönüşen olaylarda sosyal medyadan halkı galeyana getirdiği iddia edilen 38 kişi adliyeye sevk edildi.

Edinilen bilgiye göre, olaylar 19 Eylül Perşembe günü Seyhan ilçesine bağlı Dumlupınar, Gülpınar ve Mirzaçelebi mahallelerinde meydana geldi. İddiaya göre, 11 yaşındaki bir erkek çocuğa taciz ihbarı üzerine polis ekipleri Dumlupınar Mahallesi'ne gitti. Bu sırada vatandaşlar tacizi gerçekleştiren şahsın yabancı uyruklu olduğunu ileri sürüp bu şahıslara yönelik saldırı başlattı.

Ayrıca sosyal medya üzerinden de "3 yabancı uyruklu şahsın çocuklara tecavüz ettiği" yalanıyla "yabancı uyruklu şahısları yakalım, yıkalım, öldürelim, iş yerlerini yakalım" paylaşımlarıyla mahalleye çağrı yaptılar.

Bunun üzerine çok sayıda kişi Suriyeli mültecilerin yaşadığı yerlere gelerek iş yeri ve evlerine zarar verdi. Polis grubu biber gazı ve tazyikli su ile dağıttı.

Yaşanan olaylar üzerine Adana Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri şafak vakti yaptığı operasyonda sosyal medyadan halkı galeyana getirdiği öne sürülen 123 zanlıyı gözaltına aldı. Zanlılardan 85'i ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılırken 7'si kadın 38 zanlı adliyeye sevk edildi.

Ne olmuştu?

19 Eylül’de 11 yaşındaki bir çocuğun istismara uğradığı ve istismarda bulunan kişinin Suriyeli olduğu iddiası üzerine; bölgede yaşayan Suriyelilerin tümünü hedef alan linç girişimi yaşanmıştı. Gözaltına alınıp tutuklanan istismar zanlısının Türkiyeli olduğu ortaya çıkmıştı.

Adana Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"İlimizde meydana gelen ve bazı basın yayın organlarına yansıyan cinsel istismar olayı ile ilgili 19.09.2019 tarihinde yapılan açıklamaya ek olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Söz konusu olayla ilgili güvenlik birimlerimizce yapılan tahkikat sonucunda; 15 yaşında A.K isimli şahsın 01.07.2004 Seyhan doğumlu ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu tespit edilmiştir. Teşhis edilen şüpheli şahsın 37 adet değişik suçtan kaydının bulunduğu anlaşılmış olup, şahıs güvenlik birimlerimiz tarafından gözaltına alınarak adli makamlara teslim edilmiş ve tutuklanmıştır. Ayrıca söz konusu olay bahane edilerek İlimizde yaşayan muhacir misafirlerimizin iş yerlerine ve mallarına zarar verenlerle ilgili yasal işlem başlatılmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

TIKLAYIN - Adana'da Suriyeli mültecilere yönelik linç girişimi devam ediyor

TIKLAYIN - İHD'den Adana'daki sığınmacılara yönelik saldırılar hakkında rapor: Suriyeliler hâla evlerinden çıkamıyor