Gündem

Adalet Bakanlığı, Mazlum Kobani'nin iade talepname dosyasını Dışişleri Bakanlığı'na iletti

28 Ekim 2019 13:50

Adalet Bakanlığı, kamuoyunda Mazlum Kobani olarak bilinen Ferhat Abdi Şahin'in tutuklanma talebini içeren iade talepnamesi dosyasını Dışişleri Bakanlığı'na iletti.

Şahin'in iadesine ilişkin girişimde bulunuldu. Adalet Bakanlığınca, terörist Şahin'in tutuklanması talebini içeren iade talepnamesi hazırlandı. İade talepnamesi dosyası ABD'ye iletilmek üzere Dışişleri Bakanlığına gönderildi.

Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğince 2015'te hakkında çıkarılan yakalama kararında, 1967 Afrin doğumlu Şahin'in, terör örgütü yöneticisi olması, uzun süredir yakalanamaması dikkate alınarak yokluğunda tutuklanmasına hükmedilmişti.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Kobani'nin kırmızı bültenle arandığını belirterek, " Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla ABD'ye iletişime geçilmiştir. ABD'ye girdiğinde Türkiye'ye iadesi gerekmektedir. ABD'ye girdiği an geçici tutuklaması için yazışma yapılacak" demişti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, "Kimse kusura bakmasın. Öldürülen El-Bağdadi ne kadar teröristse Ferhat Abdi Şahin’de o kadar teröristtir. Bu kadar açık ve net" ifadelerini kulanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye yönelik yaptırımları kaldırdığını açıkladığı basın toplantısında, "General Mazlum'a teşekkür ediyorum, kendisi harika bir konuşma yaptı ve IŞİD'e karşı mücadeleye devam edecekleri sözünü verdi" demiş, sosyal medyada da Suriye Demokratk Güçleri Basın Sözcüsü Mustafa Bali'yi etiketleyerek, "Nazik sözleriniz ve cesaretiniz için teşekkür ederim General Mazloum. Lütfen en içten saygılarımı Kürt halkına iletin. Seni yakın bir zamanda görmeyi sabırsızlıkla bekliyeceğim. @mustefabali" sözlerini kaydetmişti.

Trump'ın bu açıklamaları Türkiye tarafından kınanmış ve tepkiyle karşılanmıştı. Soylu, "Kimse kusura bakmasın, telefonla konuşmak, onunla muhatap olmak onun teröristliğini üstünden almaz. Canidir, katildir ve hukuk devleti denilen devletler bununla muhatap olamazlar, olmamalıdırlar. Bu aklı da biz vermemeliyiz. Amerika’nın hukukçuları ve Avrupa’nın hukukçuları vermeliler" sözlerini kaydetmişti.