Politika

Adalet Bakanı - DEM görüşmesinde neler konuşuldu?

DEM Parti heyeti ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç görüşmesi iki saat sürdü. Olumlu geçtiği ifade edilen görüşmede, Öcalan'ın koşullarından hasta tutuklulara pek çok başlık ele alındı. Edinilen bilgiye göre Bakan Tunç, Yargı Paketi'ne ilişkin hazırlıklarda DEM Parti'nin önerilerini değerlendireceklerini söyledi

24 Nisan 2025 18:00

Güncelleme: 24 Nisan 2025 17:59

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İmralı Heyeti'nin 10 Nisan'da gerçekleşen görüşmesinde yapılması kararlaştırılan DEM Parti-Adalet Bakanı görüşmesinde, yargı alanındaki pek çok başlık ele alındı. Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle gecikmeli olarak yapılan görüşmeye DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli ile Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan katıldı. Görüşmede Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a Bakan Yardımcısı Ramazan Can ile bakanlık bürokratları eşlik etti. İki saat süren ve olumlu geçtiği ifade edilen görüşmede, DEM Parti heyeti eşitsiz ve adaletsiz olduğunu ifade ettikleri uygulamalara dikkat çekerek önerilerini sundu.

İmralı'ya yeni heyetler gidebilir

Alınan bilgiye göre, görüşmedeki konu başlıklarından biri PKK lideri Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşulları oldu. DEM Parti heyeti, devam eden süreç kapsamında İmralı’ya yapılan dört ziyaretin önemli ancak yetersiz olduğunu vurguladı. Heyet, İmralı'ya gazetecilerin, akademisyenlerin, kanaat önderlerinin ve başka siyasi partilerden isimlerin de gitmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. Bu gibi ziyaretlerin gerçekleşmesinin sürece olan güveni artıracağını, Öcalan'ın sürece dair direkt değerlendirmeler yapmasının sürece katkı sunacağını ve kamuoyundaki soru işaretlerini gidereceğini söyledi. DEM Parti temsilcileri bu ziyaretlerin gerçekleşmesinin önünde mevzuattan kaynaklı hiçbir engel olmadığını ve ziyaretlerin gerçekleşmesi için herhangi bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olmadığını da ekledi.

Adalet Bakanı Tunç, süreç başladığından bugüne aile ziyareti dahil pek çok görüşmenin gerçekleştiğini, adımların atıldığını söyledi ve yeni ziyaretlerin gerçekleşmesi yönündeki beklentiyi de değerlendireceklerini iletti.

Öcalan daha önce DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan ile görüşmesinde, DEM Parti Milletvekili Cengiz Çandar ve T24 yazarı gazeteci Hasan Cemal ile görüşmek istediğini dile getirmişti. İlk etapta bu isimlerden birinin İmralı’ya gidişinin gündeme gelebileceği kulislerde konuşuluyor.

Sürecin sağlıklı ilerlemesi için iletişim olanakları

Görüşmede Öcalan’ın cezaevindeki yaşam koşulları da gündeme geldi. DEM Parti yetkilileri sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için Öcalan'ın başta örgütü dahil pek çok kesimle düzenli iletişim kurması, dışarıdaki gelişmeler hakkında sağlıklı bilgi alması gerektiğine dikkat çekti ve telefon, internet, bilgisayar gibi birtakım ihtiyaçların altını çizdi.

Umut hakkı gündeme gelmedi

Bahçeli'nin gündeme getirdiği ve kamuoyunun sıkça tartıştığı 'Umut Hakkı' başlığı ise bu görüşmede gündeme gelmedi. 25 yılı dolduran ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanların şartlı salıverilmesini öngören bu düzenleme için iki taraf da 'henüz erken' yorumunu yaptı. DEM Partili yetkililer, sürecin sağlıklı ilerlemesi için önceliğin Öcalan'ın çalışma koşullarının iyileştirilmesi olduğunu söyledi.

DEM Parti'nin yasal düzenlemelere ilişkin öneri ve beklentileri neler?

Görüşmede İnfaz Yasası'nda yapılması planlanan değişiklikler ve 10'uncu Yargı Paketi’nde yer alması beklenen düzenlemeler de ele alındı. DEM Parti heyeti yasal düzenlemelere ilişkin beklentilerini şöyle sıraladı:

-Siyasi suçlardan ceza alanların infazı diğer suçlara göre daha fazla. Temel yaklaşımın eşitlik olması ve infazda ayrımcı oranların ortadan kaldırılması,

-Örgütlü suçlarda ceza oranının yüzde 50 oranında artırılması uygulamasından vazgeçilmesi,

-Anayasa Mahkemesi'nin iki kez iptal ettiği 'Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' maddesinin tamamen yürürlükten kaldırılması, 

-Pandemi döneminde hayata geçirilen ve cezaevinden şartlı salıverilme koşullarını düzenleyen COVID düzenlemesinden siyasi tutukluların da yararlanması,

-Cezalarının neredeyse yüzde 100'ünü yatan siyasi hükümlülerin şartlı tahliye koşullarının diğer suçlarla eşitlenmesi,

-Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanların hastalık ve yaşlılık koşullarında cezalarının ertelenmesi.

İnfaz yakmalar, keyfi disiplin cezaları

Görüşmede kamuoyunda 'infaz yakma' olarak bilinen ve siyasi tutukluların tahliyelerinin gecikmesine sebep olan Cezaevi İdare ve Gözlem Kurullarının kararları da ele alındı. DEM Parti yetkilileri pek çok siyasi mahkûmun Cezaevi İdare ve Gözlem kurullarının 'keyfi' kararlarıyla tahliyesinin engellendiğini bakana iletti. Cezaevlerinde siyasi mahkumlara verilen 'keyfi' disiplin cezalarına da dikkat çekildi.

Hasta ve yaşlı tutuklular: Yasayla hükme bağlansın, Adli Tıp Kurumu reforme edilsin

Ağır hasta ve yaşlı tutukluların tahliye edilmemesi de yargıya dair bir sorun olarak bakana iletildi. Bu konudaki karar mercii olan Adli Tıp Kurumu'nun katı ve keyfi davrandığına dikkat çeken DEM heyeti, ağır hastalık durumlarında cezanın evde çekilmesi, ertelenmesi gibi önerilerini iletti. Bu düzenlemenin yasayla hükme bağlanmasının Adli Tıp Kurumu'nun 'keyfi' davranmasının önüne geçeceğine dair görüşlerini iletti.

“Yargı paketi hazırlıklarında önerileri değerlendireceğiz”

Adalet Bakanı Tunç, Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulları ve Adli Tıp Kurumu başta olmak üzere bazı alanlarda mevzuattan kaynaklı sorunların farkında olduğunu söyledi ve önerileri değerlendireceklerini ifade etti. Tunç, 10'uncu Yargı Paketi'ni DEM Parti'nin önerileri doğrultusunda da değerlendireceklerini kaydetti.

Kobani davası hatırlatıldı

DEM Parti heyeti görüşmede Kobani davasına ve devam eden 'siyasi' yargılamalara da dikkat çekti. Heyet, Kobani davasında sayısız hukuksuzluk yaşandığını, gerekçeli kararın hala açıklanmadığını Bakan Tunç'a anımsattı.

Adalet Bakanı Tunç ile DEM Parti heyetinin yargı alanındaki düzenlemelere ilişkin görüş alışverişinin devam edeceği ifade edildi.

PKK ateşkes ilan etti; Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını istedi

Öcalan'dan tarihi çağrı: Tüm gruplar silahları bırakmalı, PKK kendini feshetmeli!

İşte Öcalan'ın "silah bırakma" ve "PKK'nın feshedilmesi" çağrısı yaptığı "Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı" başlıklı açıklamanın tam metni

Sırrı Süreyya Önder: Bu ülkenin bütün evlatlarını; asker, polis ayırt etmeksizin saygıyla anıyoruz

Medya, Abdullah Öcalan'ın çağrısını nasıl gördü?

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın silah bırakma ve örgütü lağvetme çağrısı, dünya basınında nasıl yankılandı?

Bakırhan: Öcalan'ın çağrısından sonra Bahçeli aradı, "Bu ülkeyi birlikte demokratikleştireceğiz, ne gerekiyorsa yapmaya hazırım" dedi

Pervin Buldan: Bahçeli, çağrının ertesi günü bizi arayıp teşekkür etti; "Elimden geleni yapacağım" dedi

Önder: Bahçeli bana "Daha barış halayı çekeceğiz" demişti; Öcalan Bahçeli'nin açıklamasına bir parça şaşırmış, "Meclis'e gelmeme gerek yok, buradan konuşurum" dedi

HASAN CEMAL YAZDI - Silahlara veda zamanı... Hoş geldin barış!

MEHMET Y. YILMAZ YAZDI - PKK silah bırakacak, Saray da “baskı rejimini!”

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI - Öcalan’dan beklenen çağrı geldi, şimdi ne olacak?