Milliyet Gazetesi tarafından ölümünün 40. yılı nedeniyle hazırlanan Abdi İpekçi Sergisi 4 Mart 2019 Pazartesi günü saat 16.30’da ikinci kez Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’nde açıldı.
22 Mart 2019 tarihine kadar açık kalacak olan serginin açılış konuşmalarını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı ve Abdi İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi yaptı.
"Abdi İpekçi usta bir gazeteciydi"
TGC Başkanı Turgay Olcayto “TGC Başkan Vekilimiz de olan Abdi İpekçi’yi anmak her zaman stres ve üzüntü yaratır. Bu sıkıntı anmaktan dolayı değil etrafında dönen dolaplardan kaynaklanmaktadır” diye başladığı konuşmasına şöyle devam etti:
“Abdi Bey’in vurulduğu günlerde aktif bir gazeteciydim, TRT Haber Müdür Yardımcısıydım. Dönemin koşulları nedeniyle ölüm haberini gerektiği genişlikte veremedik, çok daha kapsamlı olarak verilmesi gerektiği düşüncesindeydim. Ülkemizde bazı şeyleri anlatmak kolay değil.
Abdi İpekçi, çok usta bir gazeteciydi. Gazeteyi yönetmek de ayrı bir sanattır. O sanatta gerçekten ustalaşmış biriydi. Türk Basınında Abdi İpekçi Milliyet’e gelene kadar spor sayfaları ya bir sayfa, ya da yarım sayfa yer alırdı. Namık Sevik’i spor servisinin başına getirerek Milliyet’te bir çığır açtı. Sonra Ali Gevgilili’yi getirerek ekonomik gazeteciliğinde de bir çığır açtı. Milliyet Gazetesi’ni hepimizin evine giren önemli bir gazete yaptı. Ben Abdi Bey’in saldırgan bir üslup taşıyan hiçbir yazısına rastlamadım. ‘Doğruluğunu kontrol etmeden hiçbir haberi yayınlamayın’ ilkesi onun gazetecilikteki en önemli vasıflarından biriydi.
Ölümünün 40.yılında bu sergiyi düzenleyen Milliyet Gazetesi’ne, çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyor, serginin üniversite öğrencilerinin ziyaretine sunulmasını da çok yararlı buluyorum.”
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı ise serginin hazırlık aşamasıyla ilgili bilgi verdi, şunları söyledi:
“Bu sergi Milliyet Gazetesi ekibi ve İpekçi ailesinin desteğiyle hazırlandı. Daha önce bu sergiyi Milliyet Gazetesi’nde açmıştık. Sergide Abdi Bey’in yazıları, konuşmaları ve orijinal fotoğrafları yer almaktadır. Abdi Bey basınımızda genelde siyasi yazılarıyla tanınmış bir yazardır. Ancak bu sergide Abdi Bey’in spor, magazin ve röportaj konularında ne kadar başarılı olduğunu gösteren yapıtlar yer almaktadır. Sergi bir aya yakına bir süre Basın Müzesi’nde yer aldıktan sonra Üniversitelerimizin İletişim Fakültelerinde izleyicileriyle buluşacak.”
Abdi İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi ise görüşlerini şöyle dile getirdi:
“Babamı 40 yıldan beri daima hatırlayan ve hatırlatan Karacan, Doğan ve Demirören ailelerine, Burhan Felek, Nezih Demirkent ve Nail Güreli geleneğini sürdüren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne ve Galatasaray Lisesi’ne gıpta edilmemesi gereken günde teşekkürlerimi sunuyorum.”
Daha sonra sergi davetliler, gazeteciler ve Abdi İpekçi’yi seven dostları tarafından gezildi. Milliyet Gazetesi önceki Genel Yayın Yönetmenlerinden bir suikast sonucu öldürülen Abdi İpekçi’yi anmak amacıyla sergi daha önce 1Şubat 2019’da Demirören Medya Center’da düzenlenmişti.
Abdi İpekçi kimdir?
1929 yılında İstanbul’da doğdu. 1948 yılında Galatasaray Lisesi’ni bitirdi. 1943-1948 yılları arasında Kırmızı-Beyaz ve Şut adlı spor dergilerinde yazı ve karikatürleri yayınlandı. Yeni Sabah (1948-1949) ve Yeni İstanbul (1950) gazetelerinde muhabir ve yazı işleri sekreteri olarak çalıştı. 1951’de İstanbul Ekspres Gazetesi’nde yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1954’de yeni bir atılımla biçim ve içerik değiştirerek yayın hayatına giren Milliyet Gazetesi’nde genel yayın müdürü oldu. Aynı gazetede 1959’dan itibaren başyazar olarak da görev aldı. 1959’da Türkiye Gazeteciler Sendikası başkanlığında bulundu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin başkanvekilliğini üstlendi. Uluslararası Basın Enstitüsü(IPI) 2.başkanlığına seçildi. “Afrika, İhtilalin İç Yüzü” Liderler Diyor ki, Dünyanın Dört Bucağından” isimli kitapları yayımlandı. 1 Şubat 1979 tarihinde bir suikast sonucunda yaşamını yitirdi.