Dünya

ABD Senatosu, Türkiye'ye yaptırım içeren 'savunma bütçesi' tasarısını kabul etti!

Tasarı, Türkiye'ye F-35'lerin teslim edilmesini yasaklıyor

17 Aralık 2019 21:35

T24

ABD Senatosu, Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını da öngören 2020 yılı Ulusal Savunma Yetki Yasası'nı 86'ya karşı altı oyla kabul etti. Tasarı, Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının transferini yasaklarken, S-400 alımı nedeniyle de yaptırım uygulanması çağrısında bulunuyor.

Tasarının aleyhinde oy kullanan senatörler ise, "Braun, Enzi, Gillibrand, Lee, Markey, Merkley, Paul, and Wyden" olarak anons edildi.

Tasarı, Rusya'dan S-400 savunma sistemi satın alması nedeniyle Türkiye'ye üretici ortaklarından olduğu ancak projeye katılımının askıya alındığı F-35 savaş uçaklarının sevkiyatını yasaklıyor. Aynı zamanda S-400 alımı Rusya savunma sektörü ile yapılan önemli düzeyde bir alışveriş olarak tanımlanıyor ve ABD yasası gereği Türkiye'ye yaptırım uygulanması gerektiği belirtiliyor. Ancak bu tasarıda da yaptırım konusunda bir takvim öngörülmüyor.

Tasarıda Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması öngörülen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 8 Ocak'ta İstanbul'da açılışını yapacağı Türk Akımı ve Rusya'nın Kuzey Akımı 2 projesine yönelik yaptırım uygulanmasını da içeriyor. Rusya ile askeri düzeyde işbirliğini de yasaklıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta Twitter'dan paylaştığı mesajda, söz konusu tasarıda talep ettiklerini elde ettiği mesajını vererek, tasarının Senato'dan geçmesinin hemen ardından imzalayacağını belirtmişti.