Dünya

ABD: Rusya, Ukrayna'da 5 ayda 20 binden fazla asker kaybetti

02 Mayıs 2023 07:32

T24 Dış Haberler

ABD istihbaratı, Ukrayna'da 5 ayda 20 binden fazla Rus askerinin öldüğünü ve 80 binden fazlasının da yaralandığını düşündüklerini ifade etti. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, pazartesi, ABD'nin yeni istihbarat tahminlerini açıklarken askerlerin çoğunun ülkenin doğusundaki küçük Bakmut şehrinde devam eden kanlı siper savaşında öldüğünü söyledi.

Kirby, "Rusya'nın çoğunlukla Bakmut üzerinden Donbas'a saldırı yapma girişimi başarısız oldu. Rusya, stratejik olarak çok da önemli olan bir toprak almayı başaramadı" dedi.

ABD istihbaratı, Rusya'nın Ukrayna'da 24 Şubat 2022'deki başlattığı topyekun işgal girişiminin ilk günlerinden bile daha yüksek bir hızda asker kaybettiğini ifade etti. 

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Rusya için 2. Dünya Savaşı'nın bazı muharebelerinden daha kanlı geçtiğini belirten Kirby, "Bu sayı, ABD'nin 2. Dünya Savaşı Guadalcanal'da kaybettiklerinin üç katı" dedi. Guadalcanal Muharebesi, Müttefik Kuvvetler'in Japonya'ya yaptığı ilk ortak saldırıydı ve 5 ay sürmüştü.

Kirby, ABD'nin ölümleri nasıl hesapladığını söylemedi, ancak bu sayının neredeyse yarısının paralı asker grubu Wagner'e ait olduğunu söyledi. Kirby, Wagner'e katılanların yeterli bir eğitim almadan işgal için Ukrayna'ya gönderildiğini ifade etti.