Dünya

ABD-Filistin görüşmesi: Kudüs'te konsolosluk yeniden açılacak

01 Haziran 2022 17:09

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasında telefon görüşmesi yapıldı. Blinken, görüşmede Kudüs'te ABD konsolosluğunun yeniden açılacağını belirtti.

Filistin resmi haber ajansı Wafa’nın haberine göre, Abbas, görüşmede İsrail'in Filistinlilere dönük saldırılarını artırdığını ve buna sessiz kalınamayacağını vurguladı. 

İsrail’in özellikle Kudüs’te tek taraflı tutumunu sürdürdüğü ve Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa’ya saldırdığını belirten Abbas, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün ABD terör listesinden kaldırılması ve Doğu Kudüs’te ABD Konsolosluğunun yeniden açılması gerektiğini ifade etti.

Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, Blinken ise görüşmede, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin iki devletli çözüme olan bağlılığı, yerleşimlerin genişlemesini durdurma, statükoyu koruma, Filistinlilerin Kudüs mahallelerinden sınır dışı edilmesini durdurma gibi taahhütlere bağlılığının devam ettiğini kaydetti. Blinken, Kudüs’te ABD Konsolosluğunun yeniden açılacağını söyledi. ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail ve Filistin’i Haziran sonunda ziyaret etmesi planlanıyor.

"Akile cinayeti aydınlatılmalı"

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada,  “Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile İsrailliler ile Filistinliler arasındaki sükuneti sürdürmek ve gerilimi azaltmak için çalışmalarının önemi hakkında konuştu Bakan Blinken, Filistin asıllı Amerikalı Şirin Ebu Akile'nin ölümüyle ilgili soruşturmaların sonuçlandırılmasının önemini vurguladı" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da açtığı ateş sonucu bir Filistinli hayatını kaybetti. Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "31 yaşındaki Gufran Veresane, El-Halil'in kuzeyindeki El-Arub Mülteci Kampı yakınlarında işgal askerlerinin ateşlediği kurşunun isabet etmesi sonucu şehit oldu" ifadeleri kullanıldı. İsrail ordusu ise yaptığı açıklamada, Filistinlinin "bıçaklı saldırı girişiminde bulunduğunu" iddia etti.