Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, '2020 yılı İnsan Hakları Raporu'nu paylaştı: Çok fazla insan acımasız koşullar altında acı çekmeye devam etti

31 Mart 2021 00:35

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken düzenlediği basın toplantısında, '2020 yılı İnsan Hakları Raporu'nu açıkladı. Yaklaşık 200 ülkede yasaların gerektirdiği insan hakları durumu ile Rusya ve Çin gibi jeopolitik rakipler hakkında ayrıntılı bilgiler içeren raporu yayımlayan Blinken, "2020'de çok fazla insan acımasız koşullar altında acı çekmeye devam etti" ifadelerini kullandı.

Bazı hükümetlerin Koronavirüs (Covid-19) salgınını "hakları kısıtlamak ve otoriter yönetimi pekiştirmek için bir bahane" olarak kullandıklarını belirten Bakan Blinken, Çin'de salgınla ilgili resmi açıklamalardan uzaklaşan akademisyenlerin, taciz, sansür ve bazı durumlarda üniversitelerin ve polisin müdahalesiyle karşı karşıya kaldığını kaydetti.

"Çin'de, Uygur Türkü ve Müslüman azınlıklar toplama kamplarında tutuluyor"

Çin hükümetinin Sincan eyaletindeki kitlesel gözaltı programını tanımlamak için daha iddialı bir dil kullanılan raporlarda, 1 milyondan fazla Uygur Türkü ve diğer Müslüman etnik azınlık gruplarının hukuk dışı toplama kamplarında bulunduğu ve buna ek olarak yalnızca gündüz vakti rehabilitasyon eğitimine maruz kalan 2 milyon kişinin daha olduğu belirtildi.

"Navalni, FSB tarafından zehirlendi"

Bir tür sinir gazı ile zehirlenmesi nedeniyle tedavi görmesinin ardından Rusya'ya geri döndüğünde hapse atılan Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin zehirlenmesine dikkat çekilen raporun Rusya'ya ait bölümünde, olaya ilişkin "güvenilir raporların" Rusya Federal Güvenlik Servisi'nden (FSB) memurların Navalni'yi zehirlediğini gösterdiği ifade edildi.

Blinken, Etiyopya'yı insan hakkı ihlali yapan yetkilileri yargılamamakla suçladı

Etiyopya'da önemli insan hakları sorunları olduğunu bildiren Blinken, Etiyopya hükümetini zaman zaman insan hakları ihlallerinde bulunan yetkilileri yargılamak adına adım atmamakla suçlayarak, bu durumun istismarcıların cezasız kalmasıyla sonuçlandığını kaydetti.

Blinken, binlerce kişinin öldürüldüğü ve yüz binlerce kişinin evlerinden zorla çıkarıldığı Tigray bölgesine sınırlı erişimin, insan hakları ihlallerinin ve suiistimalinin kapsamını belirlemeyi zorlaştırdığı belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM), Tigray'da işlenen zulümler konusunda endişelerini dile getirirken, Blinken ise bölgede yürütülen eylemleri etnik temizlik olarak nitelendirdi.

Öte yandan Etiyopya hükümeti tarafından yapılan açıklamada ise, Blinken'ın iddiası reddedildi.