Gündem

ABD'den Türkiye'ye karşı yeni hamle; F-35 yasağı savunma bütçe taslağında

"Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması sonucu alınmayan 440 milyon dolar ordunun 12 uçak alması için bütçeye eklendi"

11 Aralık 2019 11:35

T24 Dış haberler

ABD'nin yasama organı Kongre tarafından hazırlanan 2020 savunma bütçesi tasarısında Türkiye'ye Rus yapımı hava savunma sistemi S-400 alması nedeniyle yaptırım çağrısı bulunuyor ve Türkiye'ye F-35 savaş jeti satışının da yasaklanması öngörülüyor.

Bugün bir kez daha Kongre gündeminde olacak tasarının gün içinde onaylanması bekleniyor.

Tasarıda Türkiye'ye 'yerli F-35'lerini üretmesine imkan sağlanacak teknik veriler, materyal destek ve bakım bilgisi/desteği de verilmesi yasaklanıyor.

Tasarının 1225. bölümü özel olarak "Türkiye'ye F-35 transferine kısıtlamalar"a ayrılırken, bu kısıtlamaların Türkiye S-400 almayacağına dair güvenilir kanıtlar sunarsa veya elinde artık S-400 bulunmadığına dair kanıtlar sunarsa Dışişleri Bakanlığı tarafından kaldırılabileceği ifade edildi

Defence News'ta yer alan habere göre yeni tasarıda ABD ordusuna daha önce yönetimin talep ettiğinden 12 tane daha fazla F-35 bulundurma imkanı veriliyor. Habere göre tasarı, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmadan önce satın alacağı 440 milyon dolarlık F-35'lerin yerine aynı miktarda ek bütçe sağlanmasını öngörüyor. Bu paranın yeni F-35 üretilmesi için kullanılacağı düşünülüyor.

Tasarıda Türkiye'nin Patriot alımıyla ilgili de bir bölüm bulunuyor. Bu bölümde Türkiye hükümetinin Kongre'ye Türkiye'nin Patriot alımı için gerekliliklerin tamamlanabileceği konusunda bilgi verdiği belirtildi. Türkiye'nin Patriot hava savunma sistemi almasının ülkenin S-400 ihtiyacını ortadan kaldıracağını, bu doğrultuda da F-35 programına geri dönebileceği ifade edildi.

3 bin 448 sayfalık tasarıda savunma için 738 milyar dolar bütçe ayrılması öngörülüyor. Onaylanması beklenen tasarıda "Uzay Gücü" için de bütçe ayrılması ABD Başkanı Donlad Trump için "bir zafer" olarak nitelendirildi.