Dünya

ABD'de vahşi hayvanları öldürmek için 'siyanür bombası' kullanılmasına yasal izin

Tuzaklar şimdiye dek Oregon, Colorado ve Idaho'da güvenlik endişeleri nedeniyle yasaklandı

09 Ağustos 2019 11:19

Trump yönetimi, vahşi hayvanların öldürülmesi için 'siyanür bombası' kullanılmasına yasal izin verdi. Çevre grupları güvensiz oldukları düşünülen cihazları yeniden yasallaştırma yönündeki kararı eleştirdi.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), sodyum siyanürle doldurulmuş ve M-44 olarak bilinen yaylı tuzakları yeniden yasallaştırmak için ilk adımı attı. Çakal ya da tilki gibi hayvanları yiyeceğe çeken toprağa gömülü tuzak, hayvanlar yaklaştığında aktive olarak zehrini püskürtüyor.

Idaho eyaleti, 2017'de evinin yakınlarda benzer bir tuzakla karşılaşan 14 yaşındaki bir çocuğun yaralanması ve köpeğinin ölmesinin ardından kullanımını yasaklamıştı. Çevre grupları güvensiz oldukları düşünülen cihazları yeniden yasallaştırma yönündeki kararı eleştirdi.

Biyolojik Çeşitlilik Merkezi'nde çalışan etobur canlılar koruma direktörü Collette Adkins, siyanür tuzaklarının “hiç kimse tarafından, hiçbir yerde güvenle kullanılamayacağını” söyledi. Adkins, “EPA bazı kısıtlamalar getirmiş olsa da, bu ölümcül cihazların şimdiye kadar verdiği zarar kullanılmamaları için yeterli" diye ekledi.

2018'de tuzaklara çoğunlukla çakal ve tilki olmak üzere 6 bin 579 hayvan yakalandı, 2017'de bu sayı 13 bin 232'ydi. Biyolojik Çeşitlilik Merkezi 2017 yılında Idaho ve Wyoming'de gerçekleşen iki olayda bir çocuğun geçici olarak kör olduğunu ve üç sahipli, evcil köpeğin öldürüldüğünü söyledi.

Kuruluş aynı yıl Oregon'da tetiklenen bir M-44 nedeniyle bir kurdun kazara öldürüldüğünü de iddia etti.

Tuzaklar şimdiye dek Oregon, Colorado ve Idaho'da güvenlik endişeleri nedeniyle yasaklandı.