Dünya

ABD'de 900 milyar dolarlık Koronavirüs teşvik paketi Kongre'den geçti; ABD'lilere 600 dolara kadar ödeme yapılacak

22 Aralık 2020 08:53

ABD'de 900 milyar dolarlık teşvik paketi yasama organı Kongre'den geçti. Paket kapsamında milyonlarca ABD'liye 600 dolara kadar yardımda bulunulacak. Eğer bir vatandaş 2019'da 75 bin dolardan fazla kazandıysa bu rakam aşağı inecek.

ABD'de Kongre, aşı dağıtımını hızlandırmayı, pandemiden etkilenen küçük işletmelere yardımı, salgın döneminde işini kaybeden ABD'lilere ve sağlık çalışanlarına yardım vaadinde bulunan 900 milyar dolarlık teşvik paketini geçirdi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ABD Başkanı Donald Trump'ın paket önüne geldiğinde onaylayacağı belirtildi. 

İki parti tarafından uzun süren tartışmalar sonucu anlaşmaya varılan teşvik paketi ABD'de yetişkin başına 600 dolara kadar yardım ödemesi ve işsizlik ödeneklerinin haftalık 300 dolara çıkmasını öngörüyor. Maaş Koruma Programı, ödenekleri için 284 milyar dolar, kira yardımına 25 milyar dolar ve okul ve üniversiteler için 82 milyar dolar ayrıldı. 

Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, "Daha fazla yardım yolda" ifadelerini kullandı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise "Bunu bir ilk adım olarak görüyorum ve daha fazlasının yapılması gerektiğini tekrarlıyorum" dedi. 
 
Demokratlar, Joe Biden'ın 20 Ocak'ta göreve gelmesiyle teşvik paketinde artış olmasını bekliyor.