Dünya

ABD'den Boeing kararı

Trump, tüm Boeing 737 Max 8 ve Max 9 tipi uçakların ikinci bir talimata kadar uçuşlarının durdurulduğunu açıkladı

13 Mart 2019 21:50

ABD Başkanı Donald Trump,  son 5 ayda iki Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağının yere çakılmasının ardından ülkedeki tüm Boeing 737 Max 8 ve Max 9 tipi uçakların ikinci bir talimata kadar uçuşlarının durdurulduğunu açıkladı.

TIKLAYIN - Ülkeler hava sahasından kovdu, şirketler yere indirdi; Boeing 737 MAX 8 kazalarının arkasındaki sebep ne?

Trump, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada "uçakların uçmak için çok karmaşık hâle" geldiği yorumunda bulunmuştu.

Trump'ın uçaklarla ilgili yaptığı paylaşım şöyle:

"Uçaklar uçmak için çok karmaşık geliyor. Artık pilotlar yerine MIT'ten (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) bilgisayar mühendislerine ihtiyaç duyuluyor. Çoğu üründe bu durumu görüyorum. Çoğunlukla eskisi daha basit ve çok daha iyiyken hep ileriye doğru gereksiz bir adım atılıyor. Saniyelik kararlara ihtiyaç var ve karmaşıklık tehlike yaratıyor.Bu büyük bedele karşılık çok az şey geri alıyoruz. Sizi bilmem, ama ben pilotumun Albert Einstein olmasını istemem.  Ben uçağın kolayca ve hızlıca kontrol edebilen uçan profesyoneller isterim."

Ne olmuştu?

29 Ekim 2018'de Endonezya'da ve 10 Mart 2019'da Etiyopya'da iki Boeing 737 MAX 8 tipi yolcu uçağı düştü.  Bu iki kazada toplam 356 kişi hayatını kaybetti. Bu kazaların teknik bir problemlerden kaynaklanmış olabileceğinin konuşulması Boeing 737 MAX 8'lerin güvenliği hakkında tartışmalar başladı. Bu modellerin kullanımı birçok ülke ve havayolu tarafından durduruldu.