Dünya

AB ve Britanya arasında Kuzey İrlanda gerilimi: Johnson hükûmeti uluslararası hukuku ihlalle suçlanıyor

"Tek taraflı bir şekilde uluslararası anlaşmayı değiştirmenin ne siyasi ve hukuki açıklaması yoktur"

15 Haziran 2022 15:00

Brüksel, Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın Brexit anlaşmasının bazı bölümlerini çiğneme planları gerekçesiyle hukuki işlem başlattığını açıkladı.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Marcos Sefcovic, gazetecilere yaptığı açıklamada Britanya hükûmetinin tek taraflı olarak uluslararası hukuku çiğnediğini söyledi.

Britanya Başbakanı Boris Johnson, bu hafta bakanlara Kuzey İrlanda Protokolü’nün bazı bölümlerini çiğneme yetkisi veren bir yönetmelik duyurdu.

Sefcovic, Johnson’ın planının Kuzey İrlanda’da istikrar ve barışı koruyan anlaşmayı ihlal ettiğini söyledi ve ekledi: “Şüphe olmasın ki, tek taraflı bir şekilde uluslararası anlaşmayı değiştirmenin ne siyasi ve hukuki açıklaması yoktur.”

Sefcovic, Kuzey İrlanda Protokolü hakında Britanya’nın şubat ayından bu yana masaya oturmadığını ve geçen yılın Mart ayından bu yana yapıcı bir fikir çıkmadığını söyledi.

Avrupa Birliği, 15 Mart 2021’de Britanya’nın Kuzey İrlanda Protokolü’nü düzgün bir şekilde uygulamaması nedeniyle hukuki süreç başlatmıştı. Öte yandan bloğun Brüksel’deki idaresi, bu adımı ikinci aşamaya taşıyarak resmi “gerekçeli görüş” açıklıyor.

Britanya’nın buna yanıt vermek için iki ayılacak ve yanıt üzerine Avrupa Komisyonu, Britanya’yı Avrupa Adalet Divanı’na götürüp götürmeyeceklerine karar verecek.

Kuzey İrlanda gerilimi

2016 Brexit referendumundan çıkan sonucu hayata geçirmek isteyen Boris Johnson, 2019 yılında Kuzey İrlanda ile Britanya Adası arasında sınır kontrolleri getiren Protokol'ü imzalamış, ancak uygulamanın Birleşik Krallık'ı böldüğü eleştirileri karşısında Protokol'ün bir siyasi soruna dönüştüğünü belirtmişti.