Gündem

91 kişinin ölüm emrini veren Hizbullahçı Mehmet Salih Kölge tahliye edilmiş

Diyarbakır’da 2’si polis 10 kişiyi öldüren Hizbullah üyeleri Yunus Aysu ve Cuma Güzel de tahliye edildiği ortaya çıkmıştı

25 Nisan 2022 10:54

1992-2001 yıllarında 91 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutularak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan, terör örgütü Hizbullah'ın şura üyesi Mehmet Salih Kölge'nin yeniden yargılama kapsamında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gerekçe gösterilerek 2019 yılında tahliye edildiği ortaya çıktı.

Sözcü gazetesinden Özgür Cebe'nin haberine göre, 2000 yılında İstanbul Beykoz'da öldürülen Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'nun yardımcısı ve şura üyesi Mehmet Salih Kölge, Ağır Ceza Mahkemesinde 6 yıl süren yargılama sonucunda 91 kişinin ölüm emrini vermek, işkenceli ve domuz bağlı sorgulara katılmak suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmış, Yargıtay tarafından oy birliğiyle onanınca da hüküm kesinleşmişti.

Yargıtay kararında sanığın, Gaziantep, Şırnak, Mardin, Batman ve bağlı ilçelerinde 157 silahlı eylemde 91 vatandaşın öldürülmesinden sorumlu olduğunu, 66 kişinin yaralandığı eylemlerin de emir ve talimatını verdiğini belirtti.

Hükümlü Mehmet Salih Kölge,  mahkemeye yeniden yargılama talebiyle başvurunca dosyası yeniden ele alındı. Mahkeme, sanığın AİHM ve AİHS normlarına göre, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği, davanın makul süre içinde sonuçlandırılmadığını, yargılama sırasında heyette askeri yargıç bulundurulduğu gerekçesiyle sanığı, yeniden yargılama kapsamında tahliyesine karar verdi.

Tahliye tarihinin tıpkı diğer Hizbullahçı sanıklar gibi 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden hemen önceye denk gelmesi ise dikkat çekti. Diyarbakır’da 2000 yılında, polis memurları Mehmet Zengin ve Adem Bayrakçı’nın şehit eden Hizbullah üyesi Yunus Aysu ile Cuma Güzel’in yeniden yargılama talebinin ardından 2019’da serbest bırakıldıkları ortaya çıkmıştı.