Gündem

7 bin 200 işçi isteyen Almanya'ya sadece bir Türk alındı

08 Ağustos 2022 20:35

Alman havaalanlarına 7 bin 200 Türk işçi alınması planlanmasına rağmen 1.5 ayda sadece bir Türk kriterleri karşılayabildi; 44 vize başvurusunun ise beklediği ifade edildi. Güvenlik soruşturmasının 6 hafta sürdüğü belirtilirken, Almanya Ulaştırma Bakanlığı, "Sorun bizden değil, işe alan firmalardan kaynaklanıyor“ açıklamasını yaptı.

Almanya’da  havaalanlarında yaşanan personel krizine çözüm olarak sadece Frankfurt Havaalanı'na 2 bin Türk işçi olmak üzere toplam 7 bin 200 Türk havaalanı çalışanı alınması planlanmıştı. Ancak 1.5 ayda sadece 1 Türk işbaşı yapmaya hak kazandı.

Almanya Çalışma Bakanı Hubertus Heil, İçişleri Bakanı Nancy Faeser ve Ulaştırma Bakanı Volker Wissing'in, haziran ayı sonunda açıkladığı planın gerçekleştirilemeyeceği ifade edildi. Nedeni ise, kimin ne yapacağını bilememesi, başvuru yerlerinin ve vizelerin koordinasyonsuzluğu, başvuru için net bir yerin olmaması gerekçeleri belirtildi.

Aradan 1.5 ay geçmesine ve Almanya'nın en kalabalık eyaletlerinin havaalanlarını kullanılmasına rağmen, işçi açığının giderilmesi için olumlu bir gelişme olmadı. Şu ana kadar Türkiye'den 44 vize başvurusunun olduğu ve bunlardan sadece birinin “güvenlik soruşturması”nı geçtiği belirtildi. Söz konusu bir kişinin ise, Frankfurt Havaalanı’nda olacağı belirtilirken henüz göreve başlayamadığı ifade edildi.

Bild am Sonntag Gazetesi, bu gecikmenin nedenini Havaalanları Birliği ADV'nin Genel Müdürü Ralph Beisel'e sordu. Beisel, sorunun zaman alıcı ve kritik onay sürecinden kaynaklandığını açıkladı. Sadece özgeçmiş kontrolünün 6 hafta sürdüğü belirtiliyor. Bu nedenle insanlar başvurmaktan çekiniyor ve diğer alanlara başvurular yapıyor.