Gündem

5 Nisan Avukatlar Günü: "Avukatlar ekonomik kaos düzeniyle işçileştiriliyor, sömürü mekanizmasının baskısıyla yaşıyor"

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, bu yıl Avukatlar Günü'nü kutlamayacaklarını söyledi

05 Nisan 2019 08:11

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, bu yıl 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutlamayacaklarını belirterek, bir yandan avukatların haksız-hukuksuz davalarda yargılandığını, diğer yandan meslektaşlarının ekonomik sorunlar yaşadığına dikkat çekti. Kamu avukatlarının özlük haklarının iyileştirilmediğini belirten Sağkan, “Son dönemlerde, bu kutsal mücadelenin ve hukukun güvencesi ve öznesi olan avukatlar, ekonomik kaos düzeni ile işçileştiriliyor ve sömürü mekanizmasının baskısında yaşamaya zorlanıyor” dedi.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ'ın haberine göre, Ankara Barosu Başkanı Sağkan, avukat olmanın, yurttaşların temel hak ve özgürlüklerini savunmak ve korumak olduğunu belirterek, “Son dönemlerde, bu kutsal mücadelenin ve hukukun güvencesi ve öznesi olan avukatlar, ekonomik kaos düzeni ile işçileştiriliyor ve sömürü mekanizmasının baskısında yaşamaya zorlanıyor. Düşünün ki avukat olmanın ve savunma hakkının temsilini elinde bulundurmanın zorluğuna bir de yaşama kavgası ekleniyor” dedi.

Sağkan: Özlük hakları iyileştirilmeli 

Sağkan, bir diğer meselenin ise kamu avukatlarının özlük haklarının iyileştirilmesi olduğunu ifade ederek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Eşit işe eşit ücret dengesinin kurulamamış olması, kendilerine sunulan çalışma ve özlük koşullarının yararlarına olacak şekilde düzenlenmemesi ve bu duruma ilişkin halen tek bir adım atılamamış olması gerek kamunun gerekse meslektaşlarımızın kanayan yarası olmaya devam etmektedir. Sigorta şirketlerinin, ‘kamu avukatlarının riski çok yüksek’ gerekçesiyle, mesleki mesuliyet sigortası yapmadığı kamu avukatlarının, halihazırda ön lisans mezunu bir teknik personel maaşından bile düşük bir maaş ve emeklilik hakkı karşılığında, daha fazla kamuda çalışması beklenemez diye düşünüyorum. Kısa zaman önce önce yaklaşık 1300 olan Hazine avukatı sayısı, şu an için 800’e düşmüştür. Aynı nedenle diğer kamu kurumlarında da kamu avukatı sayısı hızla azalmaktadır. Bu gidişatın durdurulmaması halinde; kamu adına yürütülen hukuk hizmetinin zaafa uğrayacağı ve kamu zararına neden olunacağı kaçınılmazdır.” 

Sağkan, Ankara Barosu olarak bu yıl Türkiye’nin yıllardır içine çekilmeye çalışıldığı “normalleştirilmiş” hukuksuzluk düzenine ve avukatların içinde bulunduğu kaosa dikkat çekmek için 5 Nisan Avukatlar Günü’nde balo yapmama kararı aldıklarını da kaydetti. 

"Stajyer avukatlar için yaşam mücadelesi boğucu hale geldi"


Türkiye Barolar Birliği de yaptığı açıklamada, 125 bin avukatın, artık tahammülü giderek imkânsız hale gelen maddi ve manevi sorunlarla karşı karşıya olduğunu bildirdi. 20 bin stajyer avukat için yaşam mücadelesinin boğucu hale geldiği belirtilen açıklamada, “Sayısı sürekli artan hukuk fakültelerinde okumakta olan 85 bin öğrenci, haklı olarak gelecek kaygısı içindedir. Hukukun üstünlüğü mücadelesinin öncü gücü olan avukatlar, buna rağmen hukuk devleti mücadelesini sürdürmeye devam etmektedir. Avukatın mesleki standartlarının yükseltilmesi, mesleğin sürdürülebilirliğinin güvence altına alınması, sorunların çözüme ulaştırılması avukatın olduğu kadar devletin, hukukun üstünlüğünün, demokratik toplumun korunması ve geliştirilmesi için zorunludur. Yargı reformunun gerçekleşmesi, güvenilir bir hukuk sisteminin inşa edilmesi, hukuk güvenliğinin sağlanarak ekonominin rahatlaması ve refah toplumu idealine ulaşılması için avukatlık mesleğinin içinde bulunduğu ve yıllardır dile getirilen sorunların artık çözülmesi gereklidir. Laik, sosyal, demokratik hukuk devleti ilkesine dayalı Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı aydınlık yolda yürümeye devam eden biz avukatlar, hukuk devleti idealine ulaşacağımıza dair inancımızı hiç yitirmedik ve asla yitirmeyeceğiz. Hukuk devleti mücadelemizi daima sürdüreceğiz” denildi.