Spor

19 takımdan Newcastle United tepkisi: Premier Lig yönetimine acil toplantı çağrısı yapıldı

İngiltere Premier Lig takımlarından Newcastle United, Suudi Arabistan öncülüğündeki bir konsorsiyuma satıldı

09 Ekim 2021 14:15

Premier Lig kulüpleri, Newcastle United'ın Suudi Arabistan liderliğindeki bir konsorsiyum tarafından satın alınması sonrası lig yönetimine acil durum toplantısı için talepte bulundu.

Premier Lig yönetimi bu hafta Newcastle United'ın Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu, PCP Capital Partners ve RB Sports & Media tarafından satın alındığını açıkladı.

Yatırımcı grup Nisan 2020'de kulübü satın almak için 305 milyon pound tutarında bir teklifte bulunmuştu. Ancak bu teklif üç ay sonra lig tarafından Suudi Arabistan hakkında ortaya atılan yayın korsanlığı iddiaları nedeniyle geçersiz bırakılmıştı.

Yayın korsanlığı tartışmaları, Premier Lig'in Orta Doğu bölgesindeki yayın haklarına sahip olan Katar şirketi Bein Sports hakkında Suudi Arabistan'daki yayın yasağının kaldırılmasıyla sona erdi ve böylece satın alım önündeki engel kalkmış oldu.

The Guardian'a göre 19 Premier Lig ekibi, Suudi yatırım grubunun kulübü satın almasına karşı tutumda birlikte olmak konusunda hemfikir.

Kulüpler, ligin marka değerinin bu hamleyle zarar görebileceği kanısına sahip. Zira Newcastle'da %80 hisseye sahip Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'nun başkanlığını Suudi Arabistan Prensi Mohammed Bin Salman yapıyor.

Uluslararası alanda faaliyet gösteren kuruluşlar Suudi Arabistan'ın insan hakları ihlallerini sporu kullanarak göz önünden çekmeye çalışmasını eleştirirken, ülke yönetimi hak ihlalleri üzerine olan iddiaları reddetti.

Uluslararası Af Örgütü'nden tepki gelmişti

Londra merkezli insan hakları kurluşu Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü), Suudi Arabistan yönetiminin insan hakları sicili nedeniyle anlaşmaya tepki göstermişti.

Örgütün İngiltere'deki yöneticisi Sacha Deshmukh, anlaşma haberlerinin kamuoyunun gündemine gelmesiyle birlikte Suudi yetkililerin "korkunç insan hakları ihlallerini, futbolla temize çıkarmaya çalıştıklarını" söyleyip şunları kaydetmişti:

"St James' Park'ın (Newcastle United'ın stadı) Suudi mülkiyeti, futbolla ilgili olduğu kadar, Veliaht Prens Muhammed bin Salman ve hükûmetinin imaj yönetimiyle de ilgili."

Uluslararası Af Örgütü, Premier Lig'in sahiplerinin ve yöneticilerinin kulüp devir süreçlerini, insan haklarıını da ele alacak şekilde güncellemesini istiyor.