Çevre

13 yaşındaki öğrencinin 'iklim grevi' bütün dünyaya yayılıyor: Çocuklar artık yetişkinlerin dünyayı kurtarmasını beklemeyecek

"Bize bozulmuş bir gezegen emanet etmelerine izin vermeyeceğiz"

19 Şubat 2019 12:27

T24 Dış haberler

New York'ta 7. sınıf öğrencisi olan 13 yaşındaki Alexandria Villasenor'un ilk olarak 9 hafta önce başlattığı "iklim grevi", global bir harekete dönüşmeye başladı. "İklim grevi" hareketine katılan öğrenciler, cuma günleri okula gitmek yerine sokağa çıkıp siyasi örgütlerin iklim değişikliğine karşı gerekli önlemleri almamalarını protesto ediyorlar. 

"İklim için okul grevi"  ilk olarak Villasenor'un 2018 Aralık'ta bir cuma günü okula gitmeyip New York'ta bulunan Birleşmiş Milletler binasına yürümesiyle başladı. Bu eyleme o günden sonra her cuma devam eden Villasenor'un ilginç protestosu ilk önce yerel, daha sonra da dünya medyasının dikkatini çekti. WP’nin haberine göre 9 haftadır her cuma bu grevi sürdüren Villasenor’a bu hafta en az bir düzine ülkeden ve 30 farklı ABD eyaletinden okullar da katılacak. Ayrıca habere göre Çin’den öğrenciler de Villasenor’a onun hareketine katılmak istediklerini bildirdi. Öğrenciler şunu talep ediyor: Ülkeler önümüzdeki on yıl içinde fosil gaz emisyonlarını yarıya indirmeli. Öğrencilerin sloganı da dikkat çekiyor: "Çocuklar artık yetişkinlerin dünyayı kurtarmasını beklemeyecek". İngiltere ve Almanya'da düzenlenen "İklim için okul grevi protestoları" ülkenin gündeminde geniş yer bulmuştu.

The Washington Post'un aktardığına göre Villasenor verdiği röportajlarda "COP24 (Geçen yıl Polonya’da düzenlen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (UNFCCC) 24. Taraflar Konferansı) bizi hayal kırıklığına uğrattı" ve "Bize bozulmuş bir gezegen emanet etmelerine izin vermeyeceğiz" diyor.