Gündem

12 HDP’linin yargılandığı davada tutuklu sanık kalmadı

Duruşmada tutuklu yargılanan Süleyman Özcan’ın tahliyesine karar verildi

01 Ekim 2019 17:24

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski İstanbul İl Eş başkanı Doğan Erbaş'ın da aralarında bulunduğu 12 partilinin yargılandığı davanın duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada tutuklu yargılanan Süleyman Özcan’ın tahliyesine karar verildi.

Siyasetçilerin "Örgüt propagandası" ve "Örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılandıkları davanın duruşmasına başka bir dosyadan tutuklu olan daha sonra bu dosya ile dosyası birleştirilen Süleyman Özcan, tutuksuz sanıklar Muhittin Aslanboğan ve Mehmet Tayip Arslan ile savunma avukatları hazır bulundu. Kimlik tespitlerinin ardından savunmalara geçildi.

Savunmasında üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen Süleyman Özcan, tahliye talebinde bulundu. Diğer sanıklar ise suçlamaları ret ederek adli kontrol şartının kaldırılması ve berat talebinde bulundu.

Ardından savunma yapan avukatlar suçlamaların absürt suçlamalar olduğunu müvekkillerinin her birinin siyasi bir partinin üye ve yöneticileri olduğunu dolayısı ile gerek tanık gerekse gizli tanıkların ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyerek müvekkillerinin beratlarını talep etti.

Savunmaların ardından duruşmaya verilen kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tanıklar Hüseyin Yıldız, Mazlum Çiftçi, Zindan Acun ve Ümit Özalp’in bir sonraki celseye hazır bulunmaları için zorla getirilmelerine, Tanık Burak İçkal’ın ise SEGBİS vasıtası ile hazır edilmesine karar verdi.

Gizli tanık Can’ın gelecek celsede hazır edilmesini isteyen mahkeme heyeti celse arasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na Sanık Kasım Oba hakkında KYOK kararı ile mahkemenin dosya arasına gönderilen delil mahiyetinde olduğu değerlendirilen dijital materyallerin sanık Kasım Oba yönünde birer kopyasının teminini talep etti.

Tahliye edildiler

Sanıklar Ali İpekli, Aysel Güzel, Ayşe Karadağ, Doğan Erbaş, Feremez Erkan, Ferit Yalçın, Kasım Oba, Mehmet Tayip Aslan, Muhittin Aslabopa, Ramazan Çetinçakmak, Süleyman Başar ve Süleyman Özcan hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin devamına, sanıkla müdafilerinin birleşen dosya yönünden tape kayıtlarının hukuka aykırı delil olduğu ve bu yönden dosyadan çıkartılmasına ilişkin taleplerinin hükümle birlikte değerlendirilmesine, sanık Süleyman Özcan’ın savunmasının alınmış olması tutuklu kaldığı süre, mevcut delil durumu anayasanın 13’üncü maddesindeki hukuki düzenlemede naza alındığında sanık hakkında adli kontrol tedbirleri uygulanarak tahliyesine karar vererek duruşmayı 30 Ocak 2020 tarihine erteledi. (MA)