Şampiyonlar Ligi finali rehberi; rekorlar, ilk 11'ler, öne çıkan istatistikler

Şampiyonlar Ligi'nde final zamanı geldi. Liverpool ile Real Madrid, Paris'te karşı karşıya gelecek. İngilizler 7'nci; İspanyollar 14'üncü kupaları için mücadele edecek. Sporx'in derlemesine göre Şampiyonlar Ligi finali öncesi öne çıkanlar şöyle:

28 Mayıs 2022 17:46

122

Liverpool ile Real Madrid, 66. UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde karşı karşıya gelecek. Avrupa futbolunun kulüp düzeyindeki en önemli turnuvasının finali TSİ 22.00'de Fransa'nın başkenti Paris'teki Stade de France'ta oynanacak. Mücadeleyi TV8 ve Exxen canlı olarak ekranlara getirecek.

222

Mücadelenin orta hakemi Fransa Futbol Federasyonu'ndan Clement Turpin olacak. Turpin 109. UEFA, 43. Şampiyonlar Ligi maçında görev alacak. Fransız hakem daha önce 2021 UEFA Avrupa Ligi finalini de yönetti. Ayrıca, Real Madrid'in Chelsea'yi Londra'da 3-1 mağlup ettiği maçta da düdük çaldı. Yardımcılıklarını Nicolas Danos ve Cyril Gringore yapacak. Maçta toplam 4 VAR hakemi görev alacak. Jerome Brisard VAR, Willy Delajod, Massimiliano Irrati ve Filippo Meli ise AVAR görevini üstlenecek.

322

İLK 11'LER | Liverpool: Alisson, Alexander-Arnold, Konaté, van Dijk, Robertson, Fabinho, Thiago, Henderson, Díaz, Mané, Salah | Real Madrid: Courtois, Carvajal, Militão, Alaba, Mendy, Kroos, Casemiro, Modrić, Valverde, Benzema, Vinícius

422

3. REAL MADRID - LIVERPOOL FİNALİ | Daha önce Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası olarak düzenlenen, 1992-93 sezonunda ise UEFA Şampiyonlar Ligi adını alan turnuvanın tarihinde 3. kez Real Madrid-Liverpool finali oynanacak. Taraflar arasındaki ilk final karşılaşması, 1981'de Paris'te yapıldı. Alan Kennedy'nin 81. dakikadaki golüyle mücadeleyi 1-0 kazanan Liverpool, kupayı müzesine götürdü. Fakat Real Madrid 2018'de rövanşı aldı. Madrid ekibi, Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki finalden Bale'in (2) ve Benzema'nın golleriyle 3-1 galip ayrıldı. 1981'deki Liverpool maçı, Real Madrid'in kaybettiği son Şampiyonlar Ligi finali oldu. Real, o karşılaşmadan sonra çıktığı 7 finali (1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018) de kazandı.

522

8 MAÇTA 4 REAL, 3 LIVERPOOL | İki takım daha önce 8 defa karşılaştı. Bu karşılaşmaların 4'ünü Real Madrid, 3'ünü Liverpool kazandı. Bir maç ise berabere bitti. Real Madrid 10, Liverpool ise 8 gol attı.

622

ANCELOTTI BÜYÜK REKOR PEŞİNDE | Real Madrid'in İtalyan teknik direktörü Carlo Ancelotti, 2003 ve 2007'de Milan, 2014'te de Real Madrid'i Şampiyonlar Ligi zaferine taşıdı. Ancelotti, finaldeki tek yenilgisini 2005'te Liverpool'a karşı yaşadı. Turnuvadaki 5. finaline çıkacak 62 yaşındaki Ancelotti, 4. şampiyonluğa ulaşması halinde Bob Paisley ve Zinedine Zidane ile paylaştığı "UEFA Şampiyonlar Ligi'ni en fazla kazanan teknik direktör" rekorunu tek başına ele geçirecek.

722

KUPANIN REKORTMENİ REAL MADRID | Real Madrid, kupayı en çok müzesine götüren takım olarak öne çıkıyor. İspanya temsilcisi, 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında olmak üzere 13 kez mutlu sona ulaşarak Avrupa'nın bir numaralı kupasının en başarılı takımı olmayı başardı. Madrid ekibi, 1962, 1964 ve 1981 yıllarında yaptıkları final maçlarında ise sahadan yenilgiyle ayrılarak kupaya uzanamadı.

822

LIVERPOOL 6 KEZ KAZANDI | Kupayı Real Madrid 13, Milan 7, Liverpool ve Bayern Münih 6'şar, Barcelona 5, Ajax 4, Manchester United ve Inter 3'er, Benfica, Juventus, Chelsea, Nottingham Forest ve Porto ikişer, Aston Villa, Borussia Dortmund, Celtic, Kızılyıldız, Feyenoord, Hamburg, Olympik Marsilya, PSV ve Steaua Bükreş de birer kez kazandı.

922

REAL MADRID'İN FİNAL YOLU | Finale kadar çıktığı 12 maçta 8 galibiyet, 4 mağlubiyetlik performans sergileyen İspanya ekibi, bu maçlarda rakip fileleri 28 kez havalandırdı, kalesinde 14 gol gördü. Real Madrid, D Grubu'nda İtalya'nın Inter, Moldova'nın Sheriff ve Ukrayna'nın Shakhtar Donetsk takımlarıyla mücadele etti. Grubunu 15 puanla lider tamamlayan Madrid ekibi, son 16 turunda Fransa'dan Paris Saint-Germain (PSG), çeyrek finalde İngiltere'den Chelsea, yarı finalde ise yine İngiltere'den Manchester City'yi eleyerek adını finale yazdırmayı başardı. İspanya ekibinin Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon kaybettiği takımlar, grup aşamasında Sheriff, son 16 turu ilk maçında PSG, çeyrek final rövanşında Chelsea ve yarı final ilk karşılaşmasında Manchester City oldu.

1022

LIVERPOOL'UN FİNAL YOLU | Liverpool, grup aşamasından itibaren çıktığı 12 maçta 10 galibiyet, birer beraberlik ve mağlubiyet aldı. İngiliz temsilcisi bu maçlarda 30 gol attı, kalesinde ise 13 gol gördü. Alman teknik adam Jurgen Klopp yönetimindeki "Kırmızılar", B Grubu'nda İspanya'nın Atletico Madrid, İtalya'nın Milan ve Portekiz'in Porto takımlarıyla mücadele etti. Grup maçlarında 6'da 6 yapan Liverpool, lider olarak adını son 16 turuna yazdırdı. Klopp'un öğrencileri, bu sezonki tek mağlubiyetlerini, son 16 turunda eledikleri İtalyan ekibi Inter'e karşı yaşadı. Inter deplasmanından 2-0 galip dönen Liverpool, sahasındaki karşılaşmayı 1-0 kaybetti. Çeyrek finalde Portekiz kulübü Benfica'yı geçen Liverpool, sahasında oynadığı yarı final ilk ayağında 2-0 yendiği İspanya'nın Villarreal takımına karşı rövanşta elenme baskısını hissetti. Soyunma odasına 2-0 geride giren Liverpool, son 30 dakikada bulduğu gollerle sahadan 3-2 galip ayrıldı ve tarihinde 10. kez Şampiyonlar Ligi'nde final biletini aldı.

1122

REAL MADRID'İN KOZU: BENZEMA | Real Madrid'in UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki en golcü oyuncusu, Fransız yıldız Karim Benzema oldu. Grup aşamasında 5 gol kaydeden Benzema, eleme turlarından itibaren daha fazla sorumluluk üstlenerek takımını sırtladı. Son 16 turu ve yarı finalde üçer, çeyrek finalde 4 kez ağları sarsan 34 yaşındaki Benzema, toplamda attığı 15 golle en yakın rakibi Bayern Münihli Robert Lewandowski'nin 2 gol önünde krallık yarışında zirvede yer alıyor. Madrid ekibinde Rodrygo 5, Vinicius Junior 3, Toni Kroos 2, David Alaba ve Marco Asensio birer gol kaydetti. Eflatun-beyazlılar adına bir golü de Shakhtar Donetskli oyuncu Serhiy Kryvtsov kendi kalesine attı. Öte yandan Benzema, finalde 2 gol daha bulması halinde bir Şampiyonlar Ligi sezonunda en çok gol atan oyuncu (17) rekorunu elinde bulunduran Portekizli Cristiano Ronaldo'yu yakalayacak.

1222

LIVERPOOL'UN KOZU: İLERİ 3'LÜSÜ | Bu sezon Liverpool'un UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki en golcü ismi, fileleri 8 kez havalandıran Muhammed Salah oldu. Mısırlı kanat oyuncusunu, 5'er golle Sadio Mane ve Roberto Firmino izledi. Luis Diaz ve Ibrahima Konate 2'şer, Fabinho, Jordan Henderson, Naby Keita, Thiago Alcantara, Diogo Jota ve Divock Origi ise birer gol kaydetti. Liverpool'un 2 golünü de rakip oyuncular kendi kalelerine attı.

1322

JURGEN KLOPP | "Olağanüstü, muazzam bir final olacak. İlk finalim gibi hissediyorum. Çünkü, Şampiyonlar Ligi finalleri her zaman böyle hissettirir. Ruh halimiz iyi ,çok iyi Burada olmaktan, stadyumu görmekten ötürü mutluyum. Gerçekten heyecanlıyız. Tarih bize bu finalin sonucunu anlatacak ama şimdiye kadar yaptıklarımızdan ötürü de gururluyum. Bu turnuvanın en fazla kazananı Real Madrid. Oyuncularından bazıları bu kupayı 5. kez kazanmak için sahaya çıkacak. Bu karşı konulmaz ve denk olunması zor bir tecrübe. Ancak, biz de son 5 yılda 3. kez buradayız. Bu çok özel bir başarı. Kazanmanın nasıl hissettireceğini düşünmüyoruz. Kupayı kazanmak gerçekten harika olurdu ama..."

1422

CARLO ANCELOTTI | "Bizim için gerçekten garipliklerle dolu bir Şampiyonlar Ligi sezonuydu. Turnuvanın başından beri bu kupanın favorileriyle oynadık. Paris Saint-Germain, Chelsea, Manchester City. Bu takımları elememiz tamamen oyuncularım ve oyuncularımı sürekli daha iyi, daha iyi olmaya zorlayan taraftarlarımız sayesindedir. Taşıdığımız forma çok özel ve çok ağır bir forma. Bu formayı taşımak hem gururdur, hem de sorumluluk. Benim için Liverpool ile finali oynamak da bir derbi gibi hissettirecek. Çünkü ben hala bir Everton taraftarıyım."

1522

TRENT ALEXANDER-ARNOLD | "Bu maçlar çok özel, çok heyecan verici. Sezona hazırlık yaptığımız antrenmanlarda bile bu tür maçlar aklınıza gelir. Burada olmaktan heyecan duyuyoruz. Burada olmayı hak ettiğimizi düşünüyoruz. Bu tüm futbol sezonunun en büyük maçı! Burada olmak güzel ama kazanmak çok daha güzel olur."

1622

MARCELO | "Final oynamanın, bu kulüp için oynamanın ne anlamlara geldiğini çok iyi biliyoruz. Maçtan önce biraz heyecan ve stres takım üstünde var ama bu maçı oynamayı hak ettiğimizden bu yana tüm takım kazanmak için doğru zihniyette..."

1722

LIVERPOOL NASIL OYNUYOR? | Klopp, nadiren 4-3-3 formasyonundan vazgeçiyor. Alman teknik adam 2015'te geldiğinden bu yana bu sistem ve bu sistemin varyasyonlarıyla harika sonuçlar elde etti. Önde yüksek yoğunluk pres gücü ve Diogo Jota, Luis Diaz gibi sisteme yeni dahil olan özel oyuncularla çok efektif sonuçlar alıyor. Formda oldukları maçlarda Avrupa'nın en özel güçlerinden birine dönüşüyorlar.

1822

REAL MADRID NASIL OYNUYOR? | Real Madrid, 4-3-3'e yakın bir taktikle oynuyor. Kalede Courtois, savunmada Militao ve Alaba, orta sahada yıllardır değişmeyen Casemiro, Modric ve Kroos üçlüsüyle teknik, kalite, vizyon, oyun görüşü ve tecrübe adına her şey var. Önde ise bu sezon olağanüstü bir form grafiği yakalayan Benzema var. Kanatlarda ise Vinicius Junior gibi dünya futbolunun en özel yeteneklerinden biriyle aslen orta saha olan Federico Valverde var.

1922

ANAHTAR OYUNCU: MUHAMMED SALAH | Mısırlı hücum oyuncu, 2017'de Roma'dan transfer olduğundan beri Liverpool'un en büyük kozu oldu. 2014'te Basel'den Chelsea'ye transfer olduğunda kendisini ispatlayamamıştı ama Merseyside'da dünyanın en iyilerinden biri haline geldi. Hızı, zekası, tutkusu ve bitiriciliğiyle Liverpool adına toplam 33 Şampiyonlar Ligi golü kaydetti.

2022

ANAHTAR OYUNCU: KARIM BENZEMA | Cristiano Ronaldo'nun 2018'deki ayrılığından bu yana Fransız süper yıldız bir adım öne çıktı ve tüm gol yükünü sırtlandı. Shakhtar'a karşı Real Madrid'in 1000. Avrupa golünü de atan Karim Benzema, Paris Saint-Germain'e karşı yaptığı hat-trick, Chelsea'ye karşı attığı goller ve Manchester City'e karşı yaptığı 1 gol ve 1 asistle takımını adeta finale taşıdı.

2122

İNGİLTERE'NİN EN ÇOK KAZANANI | Liverpool, toplam 6 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuyla bu başarıyı en çok yaşayan İngiliz kulübü olarak dikkatleri çekiyor. Liverpool'dan daha çok Şampiyonlar Ligi kupası olan yalnızca iki takım var; Real Madrid ve Bayern Münih...

2222

TEKRARLANAMAZ BİR SERİ | Real Madrid, 17. kez Avrupa kupası finali oynayacak; en yakın rakibinden 6 final daha fazla. Real Madrid, bu kupada oynadığı son 7 finalin de tamamını kazanarak inanılması güç bir seri yakaladı.