KPSS skandalının ardından yapılan ilk anket: Toplumun yüzde 64’ü iddiaları gerçekçi buluyor

Yüzde 70 “son 20 yılda insan kayırmanın arttığını" düşünüyor

08 Ağustos 2022 10:51

16

KPSS SKANDALININ ARDINDAN YAPILAN İLK ANKET: TOPLUMUN YÜZDE 64’Ü İDDİALARI GERÇEKÇİ BULUYOR

26

Sosyal Demokrasi Vakfı Başkanı (SODEV) ve AKSOY Araştırma Şirketi'nin kurucusu Ertan Aksoy, KPSS sorularındaki şaibenin ardından yapılan anketin sonuçlarını aktardı. Araştırmaya göre söz konusu KPSS sorularıyla ilgili iddiayı gerçekçi bulanların oranı yüzde 64,1. ÖSYM başkanının değiştirilmesi sonrasında “sınavlarla ilgili hiçbir değişiklik olmayacağını, eskisi gibi devam edeceğini” düşünenlerin oranı da yüzde 64 oldu. Toplumun yüzde 62,2’si “Türkiye’de adam kayırmanın çok fazla” olduğunu düşünüyor.

36

Ertan Aksoy, AKSOY Araştırma’nın KPSS sorularının ilgili yayınevinin kitapçıklarında yer aldığı iddiasının vatandaşta ne derece gerçekçi bulunduğuna ilişkin araştırmanın sonuçlarını Cumhuriyet’te yayımlanan yazısında aktardı. Araştırmaya katılanların yüzde 64,1’i iddiaları gerçekçi buldu. Kararsız olanlar çıkarıldığında “gerçekçi bulmayanların” oranının yüzde 9,8’de kaldı.

46

Söz konusu araştırmada “ÖSYM başkanının değiştirilmesi sonrasında sizce ÖSYM sınavları nasıl değişecektir?” sorusuna da, yüzde 36 “sınavlar daha şeffaf ve adil bir şekilde uygulanmaya başlayacaktır” derken; yüzde 64 ise “sınavlarla ilgili hiçbir değişiklik olmayacak, eskisi gibi devam edecektir” dedi.

56

Araştırmada ayrıca “Sizce Türkiye’de adam kayırma ne düzeydedir?” diye soruldu. Yüzde 62,2 “çok fazladır” dedi. 1 ila5 arasında puanlama yapan vatandaşların verdiği yanıtlar neticesinde elde edilen sonuç şöyle:

66

Öte yandan toplumun yüzde 70,7’sinin de “son 20 yılda adam kayırmanın arttığı” görüşünde.