Bayramda sağlıklı beslenme önerileri

11 Ağustos 2019 11:34

19

Uzmanlar, vatandaşları bayramda beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyardı. Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ezgi Eylem Fadıloğlu, özellikle kalp hastaları ile ülser, reflü, gastrit gibi mide problemleri yaşayan kişilerin beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Fadıloğlu’nun doğru beslenme önerileri şöyle:

29

Tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli miktarda tüketerek sağlıklı bir bayram geçirin.

39

Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın.

49

Et yerken kalsiyum kayıplarını önleyebilmek adına etin yanında kalsiyumdan zengin yoğurt, ayran, cacık gibi besinleri tüketmeye çalışın. Tabağınızda sadece ete değil, etin yanında bulgur pilavı, sebze ve salatalara da yer verin. Böylece hem posa tüketiminizi artırmış hem de vitamin ve mineral yetersizliğini önlemiş olursunuz.

59

Bir öğünde fazla kaçırdıysanız diğer öğünlerde sebze ve meyve tüketmeye çalışın.

69

Bayramda, fiziksel hareketinizi mutlaka artırın. Gün içinde en az yarım saat yürüyüş yapmaya çalışın ya da ev içindeki hareketliliğinizi arttırarak aldığınız fazla enerjiyi vücudunuzdan atmaya çalışın.

79

Sindirim sisteminizi rahatlatmak, bozulan bağırsak hareketlerinizi düzenlemek adına bağırsaklarda su tutulumuna neden olan aşırı çay kahve tüketimi yerine, rezene, papatya ve ıhlamur çayları gibi bitki çaylarına yer verin.

89

Metabolizmayı hızlandırmak ve mide bağırsak sisteminin düzenli çalışması adına su tüketmeyi unutmayın. Günde 10 bardak su içmeye özen gösterin.

99

Bayram ziyaretlerinde ikram amaçlı sunulan çikolata, şeker ve şerbetli tatlılar yerine hafif olan sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmeye çalışın. Ayrıca tatlıyı yedikten sonra bir bardak ayran ya da süt içerek ya da iki adet ceviz tüketerek şekerin kanda aniden yükselmesini engelleyebilirsiniz. (İHA)