800 yıllık Sultanhanı Kervansarayı'na kalorifer döşeyip klozet koydular
Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat tarafından 1229'da yaptırılan Türkiye’nin en büyük kervansarayına, kurul kararı olmadan restorasyonda kalorifer tesisatı, klozet ve PVC doğramalı cam eklendi.
17 Temmuz 2019 11:09
19
Aksaray'ın Sultanhanı ilçesinde bulunan Selçuklu dönemine ait Sultanhanı Kervansarayında 2017 yılında başlatılan restorasyon çalışmasında sona gelindi. Ancak Anadolu'nun en önemli Selçuklu yapılarından biri olarak görülen kervansaray, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından finanse edilen restorasyonun ardından adeta yeniden inşa edilmiş bir görünüme kavuştu. İş makineleriyle zemini kazılan kervansarayın kapalı bölümüne yerden ısıtma sistemi döşenirken, açık avlulu kısmın odalarına da kurul kararı olmadan kalorifer tesisatı kuruldu.
29
Evrensel'den Yusuf Yavuz'un haberine göre, 1229 yılında Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan Sultanhanı Kervansarayının yaklaşık 800 yıllık geçmişi restorasyonla yok edilirken yapının dönemin mimari özelliklerini yansıtan tuvalet bölümüne ise fayans döşenip klozetler yerleştirildi. Yılda yaklaşık 500 bin insanın ziyaret ettiği Sultanhanı Kervansarayının yenilenmiş halini görenler tarihi dokunun silindiğini belirterek tepki gösteriyor.
39
Anadolu Selçuklu Devletinin başkenti Konya ile zaman zaman devletin yönetildiği Kayseri kentleri arasındaki önemli ticaret yolunun üzerinde bulunan yaklaşık 5 bin metrelik alanı kaplayan Sultanhanı Kervansarayının, aynı zamanda devlethane ve kale olarak da kullanıldığı kaydediliyor.
49
1278'de II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde genişletilerek son şeklini alan Sultanhanı Kervansarayı, inşa edildiği dönemin mimari geleneğini yansıtan görkemli ana giriş kapısı, mescidi, hamamı ve sekizgen kenarlı kubbesiyle Selçuklu döneminin Anadolu'daki en önemli yapılarından biri.
59
Moğolların Anadolu'yu işgali sırasında büyük zarar gören tarihi yapı, yüzlerce yıl boyunca taş ocağı olarak da yağmalandı. Zamanla doğal koşullar ve insan eliyle yaşanan tahribatların ardından 1959-1968 yılları arasında kısmi onarımlar gören Sultanhanı Kervansarayı, bölgeyi ziyaret edenlerin en çok ilgi gösterdiği tarihi yapıların başında geliyor.
69
“Restore et, işlet, devret” modeliyle kiralanan kervansaray için yeni bir restorasyon projesi hazırlandı. Sultanhanı Belediyesinin ihale ettiği restorasyon projesi, Temmuz 2017'de yüklenici firma ile imzalanan 9 milyonluk sözleşme ile başladı. Ekim 2019'da bitirilmesi planlanan restorasyon projesi kapsamında Sultanhanı Kervansarayı'nın çatısı su aldığı gerekçesiyle kurşun malzeme ile kaplandı. Ana taç kapı, kapalı bölüm taç kapısı ve mescit kısımlarında uygulanan restorasyon çalışmaları sırasında iş makineleriyle kazılan kapalı bölümüne ise tabandan ısıtma sistemi döşendi. Açık avlulu kısmındaki revaklar ise PVC doğrama ve cam ile kapatılarak kalorifer sistemi döşendi.
79
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından finanse edilen restorasyon sırasında ayrıca tarihi yapının tuvalet kısmı da fayans ve modern klozetler eklenerek yenilendi. Yaklaşık 800 yıllık tarihi Selçuklu kervansarayının restorasyon sonrasındaki halini görenler hem şaşkın hem de tepkili.
89
“Ecdadımızın mirasını böyle mi koruyacağız?” sorusunu soran vatandaşlar, bugün yapılan uygulamaların 800 yıl önceki Selçuklu döneminin çok gerisinde kaldığını savunuyor. Yapılacak çevre düzenlemesinin ardından kısa süre sonra çalışmaların tamamlanarak hizmete açılması planlanan Sultanhanı Kervansarayında halı müzesi, kafeterya ve çeşitli geleneksel mesleklerin icra edildiği ünitelerin yer alacağı belirtiliyor.
99
Aksaray Sultanhanı Kervansarayındaki restorasyon uygulamaları hakkındaki Evrensel'in sorularını yanıtlayan Vakıflar Konya Bölge Müdürü İbrahim Genç, tuvalet ve zeminden ısıtma sisteminin Koruma Kurulunun onayladığı projede yer aldığını belirterek, “Orası orijinalinde de tuvalet olduğu için, içeride tuvalet ihtiyacı da olmasından dolayı projeye konulmuş ve kuruldan da onaylanmış” diye konuştu.