Haberler

Şerif Gören'in cenazesine katılan Orhan Gencebay: Sinemamız için büyük kayıp

10 Aralık 2024 12:37

T24 Video

Usta yönetmen Şerif Gören, dün Hüseyin Ağa Camii'nde yapılan cenaze namazı ardından son yolculuğuna uğurlandı. Cenazeye birçok ünlü isim katıldı. O isimlerden Orhan Gencebay, Şerif Gören hakkında, ‘’Sinemamız için çok büyük bir kayıp. Çok sevdiğim yıllar önce de çok güzel çalışmalar yaptığım bir kardeşimdi, çok üzüldüm. Kaza kurbanı oldu, kısmeti buymuş demek ki.’’ İfadelerini kullandı.

Şerif Gören kimdir?

Şerif Gören, 14 Ekim 1944 tarihinde Yunanistan'ın İskeçe şehrinde doğdu. Çocukluğunun ilk yılları İskeçe'de geçti. 1956 yılında dönemin cumhurbaşkanı Celâl Bayar adına verilen bir bursu kazanarak Türkiye'ye geldi ve İstanbul Erkek Lisesi'nde okula başladı. Daha sonra 18 yaşında, Hürrem Erman'ın sahibi olduğu Erman Film Stüdyosu'nda kurgucu olarak işe başladı.

Gören, 1966'dan itibaren Yılmaz Güney ile çalışmaya başladı. Bu dönemden itibaren Güney ile birlikte senaryo denemelerine başladı ve uzun bir süre Güney'in asistanı olarak çalıştı. 1970 yılında Yılmaz Güney'in çevirdiği Canlı Hedef filminde yardımcı yönetmenlik yaptı. 1971 yılında İbret, Kaçaklar, Vurguncular gibi Yılmaz Güney yapımı olan filmlerin yönetmenliğini üstlendi. Gören'in yönetmen olarak imza attığı ilk önemli film ise, 1974 yılında senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı Endişe filmi oldu. Bu film 1975 yılında 12. Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Film seçildi ve Gören'e En İyi Yönetmen, Yılmaz Güney'e ise En İyi Senaryo ödülünü getirdi.

Daha sonraki yıllarda Gören; Köprü (1975), Deprem (1976) ve Nehir (1977) gibi filmler çekti. 1981 yılında çekilen, senaryosunu Yılmaz Güney'in hapishanede yazdığı ve Gören'in Güney ile birlikte, onun direktifleri doğrultusunda yönettiği Yol filmi, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye kazandı ve bu ödülü kazanan ilk Türk filmi oldu. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi önemli oyuncularla çalıştığı politik dram türündeki bu film, anlatımı ve konusuyla hâlen Türk sinemasının en önemli filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Gören, Yol filminden sonra yeni çalışmalar yaptı. Sinema hayatının son döneminde Tomruk (1982), Derman (1983), Kurbağalar (1985), Yılanların Öcü (1985), Sen Türkülerini Söyle (1986) gibi önemli filmler çekti. 1988'de çektiği Polizei ve 1990'da çektiği Abuk Sabuk 1 Film filmlerinin başrolünde Kemal Sunal vardı. 1993 yılında çektiği Amerikalı filminden sonra bir daha film çekmeyeceğini açıkladı.

Amerikalı filminden sonra sinemadan uzak kalsa da, son dönemlerde Serseri Aşıklar (2003), Kırık Ayna (2002-03) ve Ahh İstanbul (2006) adlı dizileri yönetti. 2008 yılında, babasına ithaf ettiği İskeçe 1955 adlı bir kısa film çekti.

Gören, 2011 yılında çektiği Ay Büyürken Uyuyamam filmiyle uzun bir aradan sonra sinemaya döndü.

Şerif Gören'in yaşamı ve sineması, Ali Karadoğan'ın 2005 yılında Phoenix Yayınları'ndan çıkan Film Çeviriyorum Abi: Şerif Gören Sinemasında Öykü Söylem ve Tematik Yapı adlı kitabında incelendi.

Bir dönem Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin jüri başkanlığı yapan Gören, festivalin gitgide film şirketleri egemenliğine girdiği ve özgünlüğünü yitirdiği gerekçesiyle 2007 yılında bu görevinden istifa etti.

TIKLAYIN - Yönetmen Şerif Gören son yolculuğuna uğurlandı: "Setlerde de mücadelemizde de eli hep sırtımızdaydı, onu hiçbir zaman unutmayacağız"

TIKLAYIN - Yönetmen Şerif Gören hayatını kaybetti

 

 

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Emniyet’teki tayinlerin perde arkası: İstanbul’a yeni müdür atandı, Adıyaman’a müdür dayanmıyor!

TIKLAYIN- Narin davasında bir "yasak aşk" iddiası daha: Salim Güran'ın avukatı ile Nevzat Bahtiyar'ın avukatı sosyal medyada tartıştı

TIKLAYIN - Bakan Tunç'tan, DEM Parti'nin Öcalan ile görüşme başvurusu hakkında açıklama: Uygun bir günün belirlenmesi için çalışmamız olacak

TIKLAYIN - Ekim ayında işsizlik arttı

TIKLAYIN - Altın Küre adayları belli oldu: Emilia Perez 10 dalda aday

TIKLAYIN - Cebinde manifestosuyla yakalandı: ABD'nin en büyük sigorta şirketlerinden UnitedHealthcare CEO'sunu öldüren zanlı hakkında neler biliniyor?

TIKLAYIN - Rojin Kabaiş'in kesin ölüm nedeni belli oldu