Videoröportaj

Metin Lokumcu davasında 10 yıl sonra ilk duruşma; “Bu davaya sahip çıkmak hepimizin boynunun borcu”

“Mahkemenin yarınki tavrı davanın akıbetini gösterecek”

19 Nisan 2021 16:00

Metin Lokumcu davasında 10 yıl sonra ilk duruşma yapılıyor. Yarın yapılacak duruşma öncesi T24 Ankara temsilcisi Gökçer Tahincioğlu’na konuşan Lokumcu ailesinin avukatı Meriç Eyüboğlu, “Bu davaya sahip çıkmak hepimizin boynunun borcu” dedi. 

Artvin'in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011 tarihinde, bölgedeki HES’lere karşı düzenlenen bir protestoya katılan öğretmen Metin Lokumcu, polisin sıktığı biber gazı sonucu hayatını kaybetti. Lokumcu’nun da yer aldığı protesto sırasında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim çalışmaları kapsamında miting yapmak için Hopa’ya gelmişti. 

Eyüboğlu, Erdoğan şehre gelmeden önce polise ‘sokakları süpürün’ talimatı verenlerin de Lokumcu’nun ölümünden sorumlu olduğunu söyledi. 

TIKLAYIN -Adli Tıp raporu: Metin Lokumcu'nun ölümünde biber gazının etkisi var

“Davanın başka yerde görülmesi devlet geleneği” 

Aradan geçen 10 yıla rağmen davaya ilişkin herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini söyleyen Eyüboğlu, mahkemenin de Hopa’dan Trabzon’a taşındığını hatırlatarak “Davanın başka yerde görülmesi devlet geleneği”  dedi.

Davanın taşınmasının nedeninin ‘gerilim yaşanmasına karşı önlem’ olarak açıklandığını söyleyen Eyüpoğlu, duruşmanın da sanıksız olacağını belirterek “Metin Lokumcu dosyasında 13 kişiye dava açıldı. Bu 13 kişinin ifadesi de alındı ve tamamlandı. Biz ilk duruşmaya gidiyoruz ama  sanıkların hepsi talimatla oldukları yerde ifade verdiler. Dolayısıyla sanıklar gelecek, insanlar sanıklarla kaşılaşacak filan... Gerilim diye sayılan budur normalde ama sanıklar da gelmeyeceğine göre hangi gerilim, kiminle gerilim diye de sorduk mahkemeye” diye konuştu. 

"Süpürün talimatı üzerine çok sert bir ‘süpürme’ faaliyeti başlamış"

Lokumcu’nun dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim mitingleri kapsamında Hopa’ya geldiği sırada hayatını kaybettiğini hatırlatan Eyüpoğlu, o gün yaşananları ve Lokumcu’nun hayatını kaybetmesine neden olan olayların nasıl başladığını anlattı. 

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelmesinden önce Hopa’da HES’lere ve ilçenin sorunlarına ilişkin bir protesto düzenlendiğini ancak polislere “Başbakan gelmeden süpürün” talimatı verildiğini  belirten Eyüpoğlu, “7 ayrı şehirden çevik kuvvet yığılmış. Ve bu süpürün talimatı üzerine çok sert bir ‘süpürme’ faaliyeti başlamış. Metin Lokumcu da basın açıklaması için orada olan ve polisin müdahalesi üzerine araya girip konuşmaya çalışan ve sorunun çözülmesi için çalışan biri” dedi.  Eyüpoğlu,  Lokumcu'nun darp edildiğini ancak asıl ölüm nedeninin kimyasal gaz olduğunu söyledi. 

“Mahkemenin yarınki tavrı davanın akıbetini gösterecek”

Hopa’da yasaklı kimyasal gazlar kullanıldığını ve Lokumcu’nun da ölüm nedeninin gaz olduğunun Türk Tabipler Birliği ve adli tıp tarafından raporlandığını dile getiren Eyüpoğlu, Hopa kaymakamının da gaz stoklarının tükendiğini söylediğini hatırlattı. 

“Metin Lokumcu’nun ölüm nedeni kimyasal gaz” diyen Eyüpoğlu, hiçbir üst düzey yetkiliye soruşturma açılmadığını ve gaz kapsüllerini kullanan polislerin hepsinin de tespit edilmediğini ayrıca soruşturmada 7 kez savcının da değiştiğini hatırlattı. 

“Yargılanan polis amirleri de FETÖ soruşturmasında açığa alınanlar” diyen Eyüpoğlu,  birkaç kişinin yargılanmasının yeterli olmadığını ifade ederek yarınki duruşma için “Mahkemenin yarınki tavrı davanın akıbetini gösterecek” dedi. 

'TIKLAYIN - Metin Lokumcu kimyasal gaz yüzünden öldü!'

'TIKLAYIN - Metin Lokumcu davasında hakim, 'güvenlik' gerekçesiyle nakil talebi istedi