Dünya

Uzmanlar: İhlal süreci sonucunda Türkiye, Avrupa Konseyi'nden ihraç edilebilir

Uzmanlar, Türkiye'nin Avrupa'nın insan haklarını koruma sisteminin dışında kalabileceğinden endişeli

11 Kasım 2022 10:49

T24 Dış Haberler

Uzmanlar, Avrupa Konseyi'nin başlattığı ihlal süreci sonucunda Türkiye'nin ihraç edilebileceğini veya üyeliğinin askıya alınabileceğini ifade etti.

Reuters'ın aktardığına göre konu gündeme getirildiğinde Avrupa Konseyi Sözcüsü, atılacak adımlara ve zamanlamaya komitenin karar vereceğini söyledi. 

Britanyalı haber ajansına değerlendirmede bulunan uzmanlar, ne tür yaptırımlar uygulanacağı konusunda kesin bir bilgi olmasa da Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nden ihraç edilmemesi gerektiğini, çünkü bunun Türk vatandaşlarını Avrupa'nın insan haklarını koruma sisteminin dışında bırakacağını ifade etti. Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nden ihraç edilmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) yargı kapsamından da çıkması anlamına gelecek. 

AİHM, kendi verilerine göre şu ana kadar Türkiye'yle ilgili 3 bin 820 davada karar verdi. Bu davaların 3 bin 385'inde en az bir ihlal olduğu sonucuna varıldı. Bu veriye göre Türkiye, üye ülkeler arasında hak ihlallerinde birinci. 

2000 yılında verilen bir AİHM kararında Türkiye'de tutukluyken işkence gördüğü sonucuna varılan KAMER Vakfı Başkanı Nebahat Akkoç, "Umarım Avrupa Konseyi son darbeyi vurmaz. Umarım Türkiye AİHM kararlarını uygular ve tamamen Batı dünyasından kopmaz" dedi. 

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM'in kararına rağmen Osman Kavala'nın tahliye edilmemesi nedeniyle başlattığı ihlal sürecinde ikinci oylamayı şubat ayında yapmıştı. Komite, oy çokluğu ile dosyanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından değerlendirilmesi yönünde karar aldı.

Avrupa Konseyi, Türkiye'den önce sadece Azerbaycan'a yönelik ihlal süreci başlatmıştı. Azerbaycan, süreç sırasında AİHM kararını uygulamıştı. Türkiye, yine Kavala'yı tahliye etme kararı almazsa, Bakanlar Konseyi'nin yaptırım kararı aldığı ilk üye ülke olacak.