186 işyerindeki yaklaşık 130 bin çalışanı ilgilendiren Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MEES) Grup Toplu İş Sözleşmesi'nde ikinci oturum yapıldı. Üçüncü oturumun 4 Kasım'da İstanbul'da yapılmasına karar verildi.
MESS ile 130 bin metal işçisi adına Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş sendikaları arasında yürütülen grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ikinci oturumu yapıldı. Bir sonraki görüşme 4 Kasım’da.
Evrensel'in haberine göre MESS ile ilk görüşme Türk Metal’le yapıldı. İkinci oturumda içerisinde “Günlük çalışmadan sayılan süreler, işe geç gelmeler, fazla çalışmaların düzenlenmesi, diğer ücretli izinler, ücretlerin ödenme şekli, işyerinin başka bir işverenliğe devri” gibi başlıkların yer aldığı 16 idari madde kabul edildi.
Türk Metal’den yapılan açıklamada 3. oturumun 4 Kasım 2019 tarihinde saat 10.00 da İstanbul’da yapılacağı bilgisi verildi.
Görüşmede kabul edilen maddelerin başlıkları
Madde 26- Günlük çalışmadan sayılan süreler
Madde 27- İşe geç gelmeler
Madde 29- Fazla çalışmaların düzenlenmesi
Madde 33- Diğer ücretli izinler
Madde 39- Ücretlerin ödenme şekli madde
Madde 64- Muvazzaf askerlik
Madde 65- İhtiyat askerliği
Madde 66- Hasar tazminatı
Madde 69- Tüketim kooperatifi
Madde 70- Mamullerden yararlanma
Madde 72- İşyerinin başka bir işverenliğe devri
Madde 73- Dinlenme lokali
Madde 74- İşçilerin eğitimi ve öğrenimi
EK MADDE 1- Katılma
Birleşik Metal-İş ile görüşme
MESS ile ikinci görüşme ise Birleşik Metal-İş Sendikası ile yapıldı.
Sendikadan yapılan açıklamada toplam 15 madde görüşüldüğü belirtilerek “Bu maddelerden sendikamızın değişiklik teklif etmediği 8 madde kabul edildi. Değişiklik önerdiğimiz 7 madde ise kabul edilmedi ve ertelendi” denildi.
“Çalışılmış sayılan süreler, fazla çalışmanın düzenlenmesi, iş sözleşmelerinin TİS ile ilişkileri, çıkarılan işçilerin işe çağrılması, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı ve mazeret izni” başlıklarının yer aldığı maddelerin ertelendiği ifade edilen açıklamada, MESS’in ihbar ve kıdem tazminatı maddelerinde karşı çıktığı kaydedildi.
“MESS, karşı teklifi ile, yasal sürelerden daha fazla uygulama olan işyerlerinde 1 Eylül 2019 tarihinden itibaren işe giren işçilere kanunda yer alan sürelerin uygulanmasını önerdi. Sendikamız ise, kazanılmış hakları geriye götürecek bir öneriyi kabul etmeyeceğini ve tartışmayacağını belirtti” denilen açıklamada üçüncü oturumun 4 Kasım’da saat 14.00’da yapılacağı bilgisi verildi.
TIKLAYIN - Metal iş kolu grup sözleşme görüşmelerinde ilk toplantı yapıldı