Gündem

Mansur Yavaş: Partimiz aday gösterirse aday oluruz

"Türkçe konuşuyoruz ve gayet açık konuşuyoruz. Onun haricinde söylenen sözlerin hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur!"

26 Eylül 2024 11:59

T24 Haber Merkezi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, cumhurbaşkanı adaylığı tartışmalarına ilişkin olarak yeni bir açıklama yaptı. Söz konusu tartışmaların kaynak gösterildiği kulislerin doğruluğu olmadığını söyleyen Mansur Yavaş, “Biz her zaman söyledik, partimiz aday gösterirse aday oluruz. Gündemde bunun haricinde konuşacak başka bir kelime yok. Türkçe konuşuyoruz ve gayet açık konuşuyoruz. Onun haricinde söylenen sözlerin hiçbir kıymeti harbiyesin yoktur” dedi.

ABB Başkanı Yavaş, 100. Yıl Gençlik Kütüphanesi açılış töreninde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yavaş, cumhurbaşkanı adaylık tartışmaları hakkında, Sözcü’den Aytunç Erkin’e verdiği minvalde bir demeç verdi.

“Türkiye’de bilgiye dayalı olmayan bazı görüşleri maalesef uydurmak serbest. Bu konuda cezai bir hüküm yok hiç kimse doğrulamadan kendi fikrini kulis bilgisi adı altına ortalığa atıyor” diyerek iddialara tepki gösteren Yavaş, sözlerinin devamında da şunları kaydetti:

“Açıklamalarımız ortada. Sayın genel başkanımız günü geldiğinde parti olarak imin aday olacağına karar vereceklerini açıkça söylüyorlar. Ortada böyle bir gündem yokken maalesef bu tartışmaları çok üzücü ve gereksiz buluyoruz. Daha önce yaşadık. 6’lı masa toplantıları devam ederken, ortada seçime birkaç yıl varken sürekli olarak aday kim olacak tartışmaları özellikle yaptırıldı. Yani arayı bozmak insanların kafasında birtakım tereddütler uyandırmak için yapıldı. Bunu yaparken aslında aynı zamanda ülke gündemini ortadan kaldırdılar. Şu anda yapılan da maalesef aynı. Sayın İmamoğlu’nun veya benim ağzımdan hiçbir şey çıkmadığı halde kulis bilgisi adı altında hem hükümeti eleştirip hem hükümete hizmet edecek bu kulis bilgileri adı altında gereksiz tartışmalar yaptırıyorlar ve gündemi unutturuyorlar. Ülkenin tek gündemi emeklinin durumu, yaklaşan kış şartları insanların gıda erişimindeki zorluğa, üreticiler ürettiğini satamazken bir yandan dar gelirli vatandaşımız alışveriş yapamıyorlar, adeta aç yaşıyorlar ama bazı şahısların kişisel kariyerleri ya da kendine gündeme getirmek için bu şekildeki beyanları gerçekten anlamak mümkün değil neye hizmet ediyor. Biz her zaman söyledik, partimiz aday gösterirse aday oluruz. Gündemde bunun haricinde konuşacak başka bir kelime yok. Türkçe konuşuyoruz ve gayet açık konuşuyoruz. Onun haricinde söylenen sözlerin hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Bence muhalefet tüm gücüyle ülkede yaşanan sıkıntıların çözümü doğrultusunda çalışmalıdır. Bunun haricindeki konuşmalar boş laftır. Boş laflarla tüketecek hiç birimizin zamanı yoktur.”

TIKLAYIN - Mansur Yavaş: Cumhurbaşkanlığı tartışmasından rahatsızım; istifa gibi bir düşüncem yok, olur mu öyle şey!

"Sonuna kadar İmamoğlu'nun yanındayız"

Yavaş, bir gazetecinin "Sayın İmamoğlu bugün TBB toplantısı için Ankara da olacak, görüşecek misiniz" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Eğer uğrarsa görüşürüm. Ankara'daki 16 belediyemizin tamamı da bu siyasi kumpasa, yargı sopası gösterilerek siyaseti dizayn etmesi için çabalarına karşıyız. Bu konuda Ekrem Bey'in sonuna kadar yanında olacağımızı çeşitli açıklamalarımızda belirttik, aynı açıklamalara da devam ediyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu'na açılan davalarda siyasi davadır. Sayın İmamoğlu'na açılan davada siyasi davadır. Ben hukukçuyum. Hangi kelimeleri suç olup, hangi kelimeleri suç olmadığı, Yargıtay kararlarında açıkça bellidir. Kaldı ki biz bu konularda yapılan hakaretleri savcılığa verdiğimiz zaman 'ifade hürriyeti' bağlamında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları doğrultusunda tamamına takipsizlik kararı veriyor.

Bu davanın açılması bile yanlıştır. Umuyorum yanlış bir karar verilmez. Ve inşallah Sayın İmamoğlu'nun suçlu olmadığı, herhangi bir şekilde başka kasıtla konuşmadığı konusunda mahkeme karar verir. Ve ülke gerçek gündemine döner. Bu da aynı şekilde bu konunun da konuşulması yine ülke gündeminde ön plana çıkıyor. Ve halkın gerçek sorunlarını ortadan kaldırıyor. Bizlerin bir tek görevi var. Özellikle siyaset yapanların sadece ve sadece halkın sıkıntılarını ortadan gidermek. Daha iyi bir hayat şartlarını Türkiye'ye, Türk milletine nasıl sunarız? Başka bir gündemimizin olmaması lazım. Bunlarla da bizim uğraştırılmaması lazım. Bunlar biliyorsunuz zamanında bizim başımıza da geldi. Uzun süre tartışıldı. Ama sonuçta gerçeğin ne olduğu ortaya çıktı. Ben aynı şekilde bir an evvel bu kararın verilmesini, beraat olarak verilmesini ve ülkenin kendi gündemine dönmesini talep ediyorum. Sonuna kadar İmamoğlu'nun bütün belediye başkanları olarak yanındayız ve destekliyoruz. Hayır biz ceza çıkarsa da ne şekilde tepki göstereceğimizi, protesto edeceğimizi de o gün gösterir. Çünkü inanmak istemiyoruz. Yani yargının böyle bir karar vereceğine inanmak istemiyoruz. Bunu bir hukukçu olarak söylüyorum. Başkanım da hukukçudur. Kesinlikle biz beraat kararı çıkacağına inanıyoruz.

"Milli Eğitim'in bu çaresizliği karşısında onların hiçbir suçu yok"

Mansur Yavaş, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda yaşanan temizlik sorunlarına ilişkin çözüm önerilerini açıkladı. Yavaş, şu ifadeleri kullandı:

"Dün tweet atmıştık. Ankara halkına ve bütün Türkiye'ye duyurduk. Diğer belediye başkanlarımız da inşallah aynı şekilde harekete geçer diye. Dün bir mesajla hijyen malzemesi isteyen okulların bize başvurmasını istedik. Sabah itibarıyla tam 496 okuldu. Şu anda sayının daha da arttığını düşünüyorum. Şimdi de kendi içimizde yaptığımız çalışmada Büyükşehir Belediyesi’nin çeşitli birimlerinde çalışan arkadaşlarım her hafta en az 50 tane okulu, cumartesi ve pazar olmak üzere temizliğini yapacaklar. Biz izleyemeyiz, yani kent yöneticileri kentte bir problem varsa 'bu görev bizim değil, bunu bakanlığın yapması, bunu hükümetin yapması' diye duyarsız kalamayız. Talep edildiği takdirde Ankara'daki 16 belediye başkanı olarak tamamını kendimize talibiz. Bunu yapacak gücümüz de var. Bunu açıklıkla söylüyorum. Çünkü orada okuyan öğrenciler hepimizin çocukları. Öğrencilerimiz, küçük çocuklar. Milli Eğitim'in bu çaresizliği karşısında onların hiçbir suçu yok. Biz üstümüze düşeni mutlaka yapacağız. Aşağı yukarı bin okulu var. Bunların bir kısmının ihtiyacı olmayabilir. Form doldurup bize başvuruyorlar talep edenler. Talep etmeyenlere yapacak bir şeyimiz yok başlayacak. Okul idaresi başvuracak ama veliler de ayrı bir platformdan bize duyururlarsa biz temasa geçebiliriz. Ankara'da şu ana kadar başvuru yapan okul sayısı 632 oldu."

Yüksel Arslan açılaması

Bağımsız Ankara Milletvekili Yüksel Arslan’ın açıklamalarıyla ilgili soru üzerine de Yavaş, "İmamoğlu'yla aramda hiç bir sıkıntı yok. Olması da mümkün değil. Bizler Cumhuriyet Halk Partisi'nin belediye başkanlarıyız. Biz ancak hizmeti rekabet ederiz birbirimizle. Başka bir konuda rekabet etme söz konusu olmaz. Çünkü söylediğim gibi partinin kuralları bellidir. Cumhurbaşkanı adayının nasıl seçileceği, nasıl tespit edeceği bellidir. Şu an gündemde de böyle bir aday belirleme söz konusu olmadığına göre böyle bir konu asla gündemimizde yok. Biz işimize bakıyoruz" diye konuştu.