Japon araştırmacılar, dünyada ilk kez kök hücrelerden, işleyen beyin dokusu yarattıklarını açıkladı. Yeni bir tedavi umudu yaratan ve hükümet destekli araştırma enstitüsü RIKEN’da gerçekleştirilen çalışma için insan embriyonundan alınan kök hücreler, beynin ana kontrol bölgesi olan serebral korteks dokusu yaratmak üzere kullanıldı.
Beyin en hızlı 39 yaşında çalışıyor
Beyin sağlığınızı cevizle koruyun
Radikal’de yayımlanan habere göre; enstitüden yapılan açıklamada, dokuların, insan fetüslerinde görülen yapıya çok benzer bir şekilde dört ayrı bölgeye ayrıldığı ve elektrik sinyalleri iletmek gibi sinirsel aktiviteleri yönettiği belirtildi. Kök hücre araştırmaları, kanser ve diyabet gibi hastalıkların tedavisinde ya da hücre, doku ve organların değiştirilmesi gereken durumlarda potansiyel kurtarıcı olarak görülüyor. Araştırma ekibinin önceki çalışmalarında kök hücrelerin farklı hücrelere ayrıştırılabileceği görülmüştü ancak şu ana kadar çalışan farklı dokulara dönüştürülmemişti.
Enstitüden yapılan yazılı açıklamada, “Yenileyici bir terapide, basit hücre nakilleriyle sadece belli sayıda hastalıklar tedavi edilebilir. Dokuları nakletmekse çok daha büyük tedavi imkânları yaratır” denildi. Dokular ayrıca alzheimer hastalığının nedeni gibi konuları araştırma ya da aşı geliştirme gibi çalışmalar için de minik organlar görevini görebilecek.