İyi Parti'nin Adalet ve Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Erdem, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimler için işaret ettiği 14 Mayıs tarihiyle ilgili Meclis'te alacakları tutum ile Erdoğan'ın adaylığı konusunda ne yapacaklarını anlattı.
Sözcü yazarı Ruhat Mengi’nin sorularını yanıtlayan Erdem, Altılı Masa’nın daha önceden iade ettiği Meclis’te yapılacak bir erken seçimi onaylamayacağı kararının ardından yaşanacaklara ilişkin tahminlerini şöyle aktardı:
“Bu bir erken seçim değil, eğer seçim zamanında yapılsaydı 18 Haziran'da yapılmış olacaktı, sadece 1 ay evvel yapılmış bir seçim kesinlikle bir erken seçim değildir, Ak Parti'nin kendi kafasına göre belirlediği bir tarihtir. Halihazırdaki Anayasa'ya göre seçim 18 Haziran'dan bir hafta önce dahi yapılacak olsa bu kararı ya Meclis veya Cumhurbaşkanı alacaktı. Meclis'in alması için öncelikle bizim bu seçimin hakikaten bir ‘erken seçim niteliğinde’ olmasına ve yapılmasının vatandaşa, milletimize bir faydasının olduğuna inanmamız lazım, artık böyle bir gerekçe kalmadı. Biz seçimden bir ay evvel yapılacak bir seçimi erken seçim olarak görmediğimiz için artık Meclis'in feshedilmesine ve seçime gidilmesine elimizi kaldırmayacağız. O zaman Cumhurbaşkanı'nın ne yapması lazım; kendisini feshetmesi lazım ve Recep Tayyip Erdoğan bu anlamda Meclis'i fesheden ilk cumhurbaşkanı olarak da tarihe geçecek bir anlamda. Meclis'i feshedecek ve seçimin 14 Mayıs'ta olması kanun çıkarılarak yapılacak.”
Erdem, “Biz İyi Parti olarak erken seçim kararını -14 Mayıs tarihi için- Meclis'in almasına karşıyız, bu yönde oy vermeyeceğiz, Genel Başkanımız Sayın Akşener'in görüşü de budur” dedi.
“Türkiye 40 yıldan beri ilk kez bu hale geldi, Merkez Bankası'nın kasasını dolar bakımından sıfıra getirdiler!”
Erdem, iktidarı ekonomi üzerinden de eleştirdi, “40 yıldan beri ilk defa Türkiye bu duruma düştü, Merkez Bankası'nın kasasını yabancı para, dolar bakımından sıfıra getirdiler. Bu kadar kötü bir ekonomi, bu kadar yüksek fiyatlar, bu kadar zam, bu asgari ücretle, emekli maaşlarıyla vatandaş inim inim inliyor ve zaten Erdoğan hükümeti seçim ekonomisi uyguladığı için Türkiye'nin bütün borçları da seçimden sonraya erteliyor, dolayısıyla göreve geldiğimizde de zaten bu bozulan ekonomiyi düzeltmek için çok büyük bir çalışma yapacağız ama başaracağız, mecburuz” diye konuştu.
“CHP veya İyi Parti bu itirazı yapsa da YSK dinlemeyecektir”
Erdem, seçimlerin mayıs ayında yapılması durumunda muhalefetin yeni seçim kanunuyla gitmeyi kabul edip etmeyeceğine ilişkin soruya şöyle yanıt verdi:
“Biz kabul etmesek de fark etmez, Yüksek Seçim Kurulu bunu yapacaktır. Yüksek Seçim Kurulu bunun 6 Nisan'dan sonraki yeni seçim kanununa göre yapılacağını söyleyecek. Burada kesin karar Yüksek Seçim Kurulu'nun olduğu için yaptığımız hiçbir itiraz işe yaramıyor çünkü kanun tanımıyorlar. Aday olamaması konusunda Anayasa çok açık ama burada söz konusu olan seçim kanunu ve YSK'nın kararı öyle çıkacaktır. Adaylık için bile ‘Ben aday oluyorum’ diye YSK'ya bildirdiğinde Kurul ‘Adaylığı geçerlidir ve sizin itirazınız da geçersizdir’ diyecektir. CHP veya İyi Parti bu itirazı yapsa da YSK dinlemeyecektir. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ çıktı ‘Erdoğan'ın adaylığı önünde hiçbir engel yok’ dedi, Yüksek Seçim Kurulu da ondan farklı bir şey söylemeyecektir.”
Bahçeli'ye yanıt
Erdem, Devlet Bahçeli 6'lı masaya “Aday çıkaramıyorsunuz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın etrafında tek yumruk olalım, yeni bir sayfa açalım” çağrısıyla ilgili olarak da şunları kaydetti:
“Sayın Bahçeli hangi yeni sayfadan bahsediyor, artık onların defterlerinde sayfa kalmadı, o defterleri karaladılar, o defterler kapkara, ne bir yeni sayfa var ellerinde ne de açabilecekleri yeni bir ümit var. Bu ülkedeki 85 milyonu ümitsizliğe düşürdüler, maalesef ki adaleti ve güveni tamamen bitirdiler. Onların hiçbir yeni sayfa açma imkanları yok, genel başkanlar zaten ilan ettiler, artık 6'lı masanın cumhurbaşkanı adayını belirleme çalışmalarına başladılar, kısa süre sonra adayı belirleyecek ve açıklayacaklardır ama 26 Ocak'taki 6'lı masa toplantısı 7-8 aydan beri hazırlanan ‘Yol haritası ve ortak politikalar metni’ ile ilgili olan toplantıdır, her 15 günde bir yapılan rutin süreçtir. Aday belirlendiğinde ise çok daha büyük bir organizasyonla Türkiye'ye tanıtılacaktır.”