Tarihi Kızlar Manastırı, İskenderun Belediyesi’nin borcu karşılığında Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilmiş.
Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre, 1 Ağustos 2019’da yapılan toplantıda, Belen’in Soğukoluk Mahallesi’nde bulunan ve mülkiyeti İskenderun Belediyesi’ne ait olan Kızlar Manastırı’nın belediyenin borcu karşılığında bakanlığa devredilmesi kararı alındı.
15 dönüm arazi üzerinde bulunan ve 1900’lü yılların başında yapılan manastır, Meryem Ana’nın göğe yükselişine adanmış kutsal bir inanç merkezi olma özelliği taşıyor. Bakanlığın tarihi manastırı ne şekilde kullanacağı bilinmiyor.
"Bu eser kimin eline geçecek, ranta açılıp birilerine peşkeş mi çekilecek?"
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, tarihi ve inanç merkezi olması açısından önem taşıyan Kızlar Manastırı’nın, belediye tarafından bakanlığa devredilmesini eleştirerek, “Bu eser şimdi kimin eline geçecek? Ranta açılıp birilerine peşkeş mi çekilecek?” diye sordu. Şahin, manastırın İskenderun Belediyesi’ne ait olmasına rağmen daha önce Belen Belediyesi tarafından tehlike arz ettiği gerekçesiyle yıkımının istendiğini de belirtti.
Şahin, konuyu TBMM gündemine getirerek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından cevaplandırılması istemiyle iki soru önergesi verdi. Tarihi yapının bundan sonra hangi amaçla kullanılacağını sordu.
Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü sitesinde söz konusu tarihi yapı hakkında şu bilgiler yer alıyor:
Manastır Trabzon-Hamsiköyü yolu üzerinde kiremitli köyü vadisi üzerinde yer almaktadır. Yerin isminin manası şimdiye kadar anlaşılamamıştır. Buraya ilk kez kimlerin geldiğini belirten bir kitabe yoktur. Sümela veya Vazelon manastırlarının bir minyatürü olan bu yapı, kutsal bir mağara ile tamamlanır. Günümüze kadar gelen taş bölümler, bu manastırın Orta Çağ'da yapılmış olduğu hissini uyandırıyorsa da yapı 1858 yılında inşa edilmiştir.