Candan Yıldız
İstanbul, Adana, Kayseri, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, İzmir ve Tekirdağ’da kalabalık toplantılar düzenleyen Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) “Yaşasın EYT Kardeşliği” sloganı etrafında örgütleniyorlar. EYT'liler 10 Şubat’taki Türkiye buluşması için hazırlık yapıyorlar. Buluşma Ankara'da gerçekleşecek.
Prim gün sayısını doldurup, yaşı doldurmaya bekleyen çalışan demek olan EYT'lilerin çok sayıda sorununun arasında yaş dolayısı ile kolay iş bulamamaları ve emekli de olamadıkları için sağlık sisteminden yararlanamamaları öne çıkıyor.
EYT'liler haklarının gasp edildiğini savunuyorlar. 8 Eylül 1999’da 4447 No’lu yasa ile Sosyal Güvenlik Mevzuatı geriye doğru işletildiği için bu tarihten önce işe girmiş SSK’lı, Bağ-Kur’lu ve Emekli Sandığı’na tabi sigortalılar yaş engeline takılıyor.
Söz konusu yasadan önce emeklilik şartları kadınlar için 20 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin prim gün; erkekler için de 25 yıl sigortalılık süresi, 5 bin prim günü ve emeklilikte yaşa bağlı şart aranmıyorken; 1999’daki değişiklikle sigortalılık hizmet süresi ve prim ödeme gün sayısının yanına, yaş şartı da eklendi. Bu nedenle kadınların kademeli olarak 58, erkeklerin kademeli olarak 60 yaşında emekli olması hükme bağlandı.
Emeklilikte Yaşa Takılanlarla Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği verilerine göre mağdur EYT’lilerin sayısı 1 milyon. Yasa çıkması halinde hemen emekli olacakların sayısı ise 350 bin civarında.
EYT’lilerin talebi yasal bir düzenleme ile emeklilik haklarını alabilmek. Taleplerine ilişkin yasa taslakları şu ana kadar AKP ve MHP oyları ile reddedildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da “20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olacak bir kişi 40 yıl çalışmadan devletten maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacaktır demektir. Böyle şey olur mu?” sözleri ile EYT'lilerin taleplerine karşı çıkmıştı. Ancak daha sonra oluşan kamuoyunun ardından “Erken emekliliği sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman açıktır' sözleriyle kapıyı aralamıştı.
EYT’liler şimdi il il toplantılar düzenliyor, Ankara buluşmasına hazırlanıyor. Sandığa giderken “EYT sorununun çözümünden yana olana oy vereceğiz” diyorlar. Güçlü sosyal medya kampanyası yürütüyorlar, şarkı sözlerini kendi durumlarına uyarlıyorlar. “Sev kardeşim” şarkısını “Sor kardeşim emekliliğim nerede, yaz kardeşim tüm tweet’lere” diye kendilerine uyarlayan EYT'liler Twitter'daki tartışmalarda etkin olmayı sürdürüyor.