Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin maliye bakanlarının bir araya geldiği G20 toplantısında, Çin’in Rusya’nın Ukrayna işgalini kınamayı reddetmesi nedeniyle kapanış açıklamasında ortak karara varılamadı.
BBC’de yer alan habere göre, Hindistan’da gerçekleşen G20 maliye bakanları toplantısının kapanış açıklamasında yer alan “Rusya’nın saldırganlığını en güçlü şekilde kınayan” ifadeleri Çin kabul etmedi.
Bu hafta Bengalaru şehrinde gerçekleşen toplantıya ev sahipliği yapan Hindistan, kapanış açıklamasında Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşa ilişkin iki paragrafın Rusya ve Çin dışındaki tüm ülkeler tarafından kabul edildiğini söyledi.
G20 toplantısının ardından Hintli üst düzey bir yetkili olan Ajay Seth düzenlediği basın toplantısında, Rus ve Çinli temsilcilerin Ukrayna ile ilgili ifadelere "görevleri ekonomik ve mali meselelerle ilgilenmek olduğu" için katılmadıklarını söyledi.
Öte yandan, Seth diğer 18 ülkenin ise savaşın küresel ekonomi üzerinde etkileri olduğunu hissettiğini bundan söz edilmesi gerektiğini belirtti.
Zirvenin 17 paragraflık özetinde Türkiye'de yaşanan depremler, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki borç, küresel vergi politikası ve gıda güvensizliğine de değinildi.
Çin'in Rusya-Ukrayna savaşında barış çağrısı
Rusya'nın Ukrayna işgalini resmi bir biçimde kınamayan Çin, işgalin birinci yılında 12 maddeden oluşan bir barış önerileri planı sunmuştu.
Pekin'in çözüme dair izlenmesini önerdiği genel ilke ve esaslara yer verilen 12 maddelik belgede, ülkelerin egemenliklerine saygın gösterilmesi, meşru güvenlik kaygılarının dikkate alınması, askeri bloklaşmadan kaçınılması ve gerginliklerin aşamalı olarak azaltılarak ateşkesin sağlanması gerektiği vurgulandı.
Belgede büyüklüğüne, refah düzeyine, gücüne veya zayıflığına bakılmaksızın tüm ülkelerin eşit olduğu hatırlatıldı. Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın amaç ve ilkeleri doğrultusunda tüm ülkelerin bağımsızlığının, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün güvenceye alınması zorunluluğuna işaret edildi. Tüm tarafların, uluslararası hukuka ve uluslararası ilişkilerin temel normlarına uygun olarak, eşitliği ve adaleti sağlamak üzere birlikte çalışması gerektiği belirtildi.