Kültür-Sanat

Berlin'de Altın Ayı kazanan yönetmen, yazar ve senarist Dag Johan Haugerud, İstanbul Film Festivali'nde

27 Şubat 2025 12:19

İnsan ilişkilerine dayanan filmlerinde usta sinemacılığıyla tanınan Altın Ayı Ödüllü auteur yönetmen Dag Johan Haugerud'ün filmleri, 44. İstanbul Film Festivali'nde izleyiciyle buluşacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, N Kolay sponsorluğunda, 11-22 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek 44. İstanbul Film Festivali, bu yıl Norveçli usta sinemacı Dag Johan Haugerud'ün ilk filmi Belong / Göründüğüm Gibi ve son filmi Dreams / Hayaller de dahil olmak üzere altı uzun metrajlı filminden oluşan bir retrospektif bölüm sunuyor.

Dag Johan Haugerud

Oyuncuları sürecin içine katarak çalışmayı tercih eden sanatçı Haugerud'ün her filmi; diyalog, oyunculuk ve insan ilişkilerini ortaya koyan sinemasal yaklaşımını yansıtıyor. Haugerud, kütüphanecilik eğitiminin ardından Stockholm Üniversitesi'nde Sinema, Oslo Üniversitesi'nde Dramaturji bölümlerini tamamladı. İlk romanını 1999'da yazan, ilk uzun metrajlı filmini ise 2012'de yöneten Haugerud'ün filmleri festivalde ilk kez gösterilecek.

Dag Johan Haugerud, 11-22 Nisan'da düzenlenecek 44. İstanbul Film Festivali'nin konuğu olarak festival sohbetinde izleyicilerle bir araya gelecek.

Çikolata Fabrikasının Işığı filminden

Dag Johan Haugerud seçkisinde; henüz sonuçlanan Berlin Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapan ve en iyi filme sunulan Altın Ayı Ödülü ile eleştirmenler birliği FIPRESCI'nin ödülünü kazanan Dreams / Hayaller ve beş uzun metrajlı filmi yer alıyor:

  • Göründüğüm Gibi / Som du ser meg / I Belong (2012)
  • Çocuklar / Barn / Beware of Children (2019)
  • Çikolata Fabrikasının Işığı / Lyset fra sjokoladefabrikken / The Light from the Chocolate Factory (2020)
  • Seks / Sex (2024)
  • Aşk / Kjærlighet / Love (2024)
  • Hayaller / Dreams (2024)