Aslı Aydıntaşbaş, Türkiye-Yunanistan geriliminin fiziksel bir çatışmaya kadar ilerlemeyeceğini ve AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın amacının Ege denizindeki gaz için anlaşma yapmak olduğunu söyledi.
Eski gazeteci ve kıdemli European Council on Foreign Relationship üyesi Aslı Aydıntaşbaş, Yunan basınından Kathimerini gazetesinden Vassilis Kostoulas'a Ege'de Türkiye ve Yunanistan arasında artan gerilimle ilgili bir röportaj verdi.
Aydıntaşbaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ege'de Türkiye'nin dışarıda kaldığı bir enerji projesinden kaçınmak için her şeyi yapacağını ve anlaşma istediğine inandığını söyledi. Erdoğan'ın Yunanistan ile çatışmaya girmekten uzak duracağını belirten Aydıntaşbaş, Cumhurbaşkanı'nın, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni de içeren EastMed projesinde Türkiye'nin de olmasını istediğine dair görüş belirtti.
"Gerilimin artmasını isteyebilir"
Aydıntaşbaş, Ege'de artan gerilimle ilgili "Erdoğan, Yunanistan ile fiziksel bir çatışma ya da Kıbrıs'ın ilhakı gibi bir şeyin peşinde koşmuyor. Milliyetçi duyguları kullanmak için gerilimin artmasını isteyebilir ancak bir çatışmaya varacak kadar ileri götürmek istemiyor" ifadelerini kullandı.
Eski gazeteci, Türk medyası ve bürokrasisinin milliyetçi ideoloji tarafından kontrol edildiğini ve "Türkiye'nin sürekli haklı olduğu, haksızca davranıldığı ve komşularının ise düşman olduğu" yönünde bir fikrin oluşmasının bu nedenle kolay olduğunu sözlerine ekledi.
Aslı Aydıntaşbaş, Türkiye'nin ABD ile Rusya arasında yürüttüğü 'denge' politikasının çok riskli olduğunu belirterek "Batı ile ilişkileri kırılgan olduğu için Erdoğan, Rusya'yı bir araç olarak kullanıyor ve maddi çıkarlar ya da siyasi tavizler umuyor. Ancak bu büyük kumar, Türkiye'ye çok şeye mal oldu. Türkiye "güvenilmez bir ülke" olarak nitelendirildi, Rus S400'lerini aldığı için F-35 programından çıkarıldı. Suriye ve doğal gaz nedeniyle Ankara, Rusya'ya daha da bağımlı hale geldi" dedi.